Свиленски: Петков каза една сутрин пред ПГ: „Айде оттеглете го този закон и ще ви дам кодовете!“

Атаката срещу това да си оттеглим закона беше от много посоки, посочи той

„Не знам за какво ще ме съди Кирил Петков. Аз не съм го обвинил в нещо. Не съм казал, че той държи кодовете“, заяви депутатът от БСП Георги Свиленски пред Нова телевизия.

Свиленски призна, че също не е вярвал, че могат да се правят манипулации с машинното гласуване. „Но дойде една сутрин г-н Петков пред парламентарната група и каза: „Айде оттеглете го този закон и ще ви дам кодовете“.

Относно заявлението на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков, че ще го съди заради разкритието в парламента за кодовете, Свиленски каза: „Имам опасения че г-н Петков ще трябва да съди цялата парламентарна група. Не знам за какво ще ме съди. Аз не съм го обвинил в нищо. Аз съм цитирал негови думи, които той е дошъл и казал“.

Според него, след като Петков е казал това, значи някой някъде държи въпросните кодове.

„Разбирам, че не само пред групата, когато аз го чух, след това е разказвал на колеги в индивидуални разговори“, допълни Свиленски.

Атаката срещу това да си оттеглим закона беше от много посоки. Разговори в кулоарите са воден непрекъснато с много народни представители. От представители на „Промяната“, обясни той.

Попитан защо БСП са се обърнали срещу бившите си коалиционни партньори ПП, той заяви: Ние не сме се обърнали срещу никой“.

Депутатът бе категоричен, бе БСП не е обърнала гръб на ПП и ДБ. „Не сме се обърнали срещу никой и нищо. От първия ден, в който сме в парламента, ясно сме казали, че ще водим разговори с ПП и ДБ, ако бъдем поканени. За тях възможността да се премахне машината като основен фактор в изборния процес, явно се оказва голям залог. Тези хора изпаднаха в истерия, когато законът мина на първо четене. Нашите отношения към колегите не са се променили. Не знам защо те си променят отношението“, каза Свиленски.

На въпроса дали БСП биха подкрепили предложеното от ПП и ДБ правителство на малцинството, той отговори: „Правителство на малцинство със с 73 народни представители, ние ще влезем в световната история. Такова правителство с 20% подкрепа няма. Има правителство с 2,3 4, липсващи места. Не сме водили разговори. Нека да ни поканят“.

„Ако те държат на това, което са казали, те не би трябвало да внасят никакъв кабинет на малцинството“, посочи Свиленски.

„Правителство е необходимо, дали е възможно – ще видим“, допълни още той.

„Нашите отношения не са се променили към колегите. Не знам защо те си променят отношението. Явно г-н Петков е решил, че такива казуси, които той има, трябва да се решават в съда. Аз цитирам, аз не си измислям“, посочи Свиленски.

Той обясни и как се е стигнало до разкритието за офертата с кодовете: „През целия ден 10 часа или 12 колегите от ПП питаха защо внесохме този закон. Накрая в 7 ч. вечерта трябваше да им обясня защо“.

„Нека да се откажат от тази първа точка тяхна (Изборния кодекс, бел.ред.). Те залагат предварително някакви прегради, които е ясно, че няма как да ги прескочат. Ако няма правителство, чакаме развитието на парламентарната рулетка“, обясни депутатът.

„Вече сме два месеца след изборите, още няма мандат за съставяне на кабинет. Не знаем какво се случва. Никой не води разговор“, подчерта той.

Такова време се дава, ако е внесен бюджет. Само че служебният кабинет го е страх да внесе бюджет. Студът идва, зимата идва, сметките стават големи, служебният кабинет седи удобно по креслата, ние депутатите си говорим за изборния процес, и никой не донася бюджета на държавата“, каза Свиленски.

Според него, за това протакане е виновен служебният кабинет. Той смята, че бюджетът ще оформи кабинета.

Свиленски коментира и решението членове от младежката организация на БСП да се разграничат от партията заради споровете за Изборния кодекс. „Нормално е младежките движения да искат да гласуват на телефон или таблет, но при нас са възможни всякакви мнения. Ние чуваме младежите, но не са само те в тази държава. Има и други хора, които също искат да гласуват, искат да бъдат управлявани от разумни хора, не искат 30% активност. Когато видим, че всички са отишли на машините, това може да бъде преразгледано“, посочи той.

„Демокрацията е скъпо и отговорно нещо. Трябва да се провежда по демократични и прозрачни правила. Никой не трябва да използва техническата си възможност върху това да влияе на изборния процес“, подчерта депутатът.

Искахме да дадем възможност на всички български граждани да гласуват – колкото и малко да са тези, които гласуват на хартия.

Не е ли по-добре 180 000 българи да наблюдават и контролират изборния процес или трима или петима да държат ключовете и кодовете?“, попита той.

Според него, повече хора ще излязат да гласуват, точно защото ще бъдат сигурни, че гласът им ще бъде преброен. Това ще се гарантира с видеозаснемане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *