Само от глад: 5 млрд. души загиват в първите 2 г. при ядрена война между САЩ и Русия

Дори и при по-регионална размяна на бойни глави – например между Индия и Пакистан, човечеството ще е изправено пред най-страшните си години в историята

Повече от 5 млрд. човека ще загинат от глад в първите две години след потенциален ядрен конфликт между САЩ и Русия, сочи проучване, публикувано в Nature Food. Учените от Университета Рутгерс прогнозират, че количеството прах и сажди, които ще бъдат пратени в атмосферата на планетата ни след сериозната размяна между двете страни, ще е огромно дори и ако конфликтът е по-регионален – например между Индия и Пакистан.

Такава, относително по-малка размяна на ядрени оръжия, би намалила средното производство на храни с 7% в първите 5 години – такъв спад човечеството досега не е изпитвало дори в най-гладните си години след криза. „Дори такъв регионален конфликт би могъл да изпрати огромна част от света към гладна смърт”, пишат авторите на проучването.

Най-мащабният ядрен конфликт – този между САЩ и Русия пък ще съсипе ицяло глобалното производство на храни, предава zerohedge. Спадът се очаква да е до 90% в първите 3 или 4 години след първите експлозии. Така 75% от всички хора на планетата – над 5 млрд. ще загинат в първите две години не от самите бомби и радиацията, а от глад.

Колкото и разрушително да изглежда тази картина, тя е жестоко подценена. Защото ядрената размяна в пълния ѝ мащаб ще унищожи озоновия слой, стопляйки стратосферата. Това ще доведе до това, че много повече ултравиолетова светлина ще достига до повърхността на Земята. А ефектът на това върху всичко – от производство на храна, до доставките ѝ ще бъде разрушителен.

И за да се опише пълната картина, по-рано този месец Главния секретар на ООН Антонио Гутерес каза оптимистично, че човечеството „е на една грешка разстояние от ядрено унищожение”. Припомняме и още един недобър знак – веднага след инвазията в Украйна, руският президент Владимир Путин постави целия си ядрен арсенал в „специална бойна готовност”.

Не тряба да се забравя и че в момента САЩ продължават да се бъркат във вътрешната политика на друга ядрена сила – Китай. Миналото лято на Изток в пустинята започнаха да изникват стотици нови силози, а Пентагона заяви, че Пекин, който отдавна твърди, че ще използва минимум ядрен детерент за целите си, е решил да създаде „поне” още 1000 ядрени бойни глави до 2030 г.

Междувременно, веднага след абсурдната визита на Нанси Пелоси в Тайван, други петима законодатели от САЩ решиха, че е добра идея да посетят острова тази неделя. Това, разбира се и очаквано, предизвика гневна реакция от страна на Китай и още един рунд от военни учения край Тайван.

На фона на бруталната прогноза за това какво би станало в случай на ядрена размяна между САЩ и Русия, една страна стои по-добре от останалите. Става въпрос за Австралия, където не би следвало да се наблюдава спад в производството на храните. Континентът обаче е много вероятно да бъде буквално обкръжен от бежанци от Азия и тогава на австралийците ще им се прииска да ги беше управлявал политик, който да знае истинската стойност на личното оръжие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *