Отиде ли водата на Своге към каскадата “Петрохан”?

МОСВ и НЕК мълчат

 

Трети ден жителите на Своге и селата Искрец, Свидня и Церево са без вода. Причината – река Искрецка внезапно пресъхна, а компетентните държавни отговори не могат да установят причината за бедствието.

Местните жители днес излязоха на протест. Според тях водата им се отклонява към частните ВЕЦ-ове и “някой прави милиони“.  Хората се заканват да спрат кранчетата, които отклоняват водата им към каскадата “Петрохан” нагоре по реката.

Заради растящото обществено недоволство от Националната електрическа компания (НЕК) и от Басейнова дирекция обещаха да пуснат отново водата, каза кметът на село Искрец Радослав Ячев пред бТВ. Той потвърди, че след като от НЕК са пуснали част от водата, дебитът се е увеличил.

Димитър Куманов от риболовен клуб “Балканка”  отдавна алармира, че петроханската деривация  отклонява всички води от южния склон на централното било на планината и ги отвежда на север – към Бързия и Монтана.

Това са водите на цялата планина Понор, водата, която е създала карстовата система и изворите на Искрец.

Тази вода от години е отведена в друга посока”, коментира Иво Калушев – пещерен водолаз, спелеолог от Националната агенция за контрол на защитените територии в Стара планина, пред БНР.

Деривационните канали за каскадата “Петрохан” са собственост и се обслужват от НЕК, а самата каскада се обслужва от “Енергопро”.

Изворите на Искрецка река се захранват от Петроханското плато и не само, където текат безброй  рекички, но “когато НЕК е хванала всичките тези рекички и не изпуска нито капка вода под водохващанията, водата просто не стига до понорите, в които потъва, за да захранва Искрецка река”, обясни Димитър Куманов пред БНР.

Гинска река край село Гинци също “потъва”, водата от нея също отива към Искрец, допълни той.

По думите му в ситуация на маловодие от НЕК са длъжни да изпускат т.нар. екологичен отток.

При маловодие те не трябва изобщо да вземат вода отникъде, от всички деривационни канали”, твърди инж. Куманов.

Той е заснел водохващане, за да покаже, че “некаджиите не пускат нито капка вода”, което по думите му е “нарушение на Закона за водите пред широко затворените очи на цялото Министерство на околната среда и водите“.

“Спелеолози и рибарчета развиват всякакви теории, а липсва компетентният орган, който трябва да казва къде какво се случва”, каза Куманов.

Той предполага, че каскадата “Петрохан” печели “луди пари” от производството на ток в момента и смята, че не е имало никакво сериозно земетресение, заради което водата на Своге да изчезне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *