Салатите с рекордно високи нива на нитрати и остатъци от кучешка урина

Тази пролет в зеленчуците за салатата се установяват рекордни нива на нитрати.

„Процентът на пробите с нитрати се движи през годините. Тази година е от най-високите – мисля, че бяха 12 от 16, което е повишение. Може би се дължи на модата за торене с оборска тор, за която не се изчаква компостиране. Това е стандартно една от причините за повишение на нитратите в зеленчуците. Много често торенето с оборска тор внася микробиологични замърсявания в зеленчуците и точно затова те трябва да се мият много хубаво“, обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Nova News.

Затова зелената салата да се кисне във вода поне 20 минути преди консумация, като в нея е препоръчително да се сложи и лимонов сок или оцет – срещу бактериите, препоръча той.

Друго важно правило е да не се дават листни зеленчуци на деца до 2 г.

Д-р Иванов обясни, че няма голям внос на агнешко от чужбина. „Не винаги високата цена е гаранция за качество. Имаме тенденция скъпи продукти да не отговарят на качеството, за което българските граждани дават пари“, обясни експертът по качество на храните Андрей Велчев.

Той припомни, че яйцата трябва да се продават в хладилник, както и че трайността на зелените салати е доста кратка. Двамата обърнаха внимание още, че салатите, които не могат да се продадат на щанда, често се правят на готови салати, затова качеството им е по-скоро ниско.

Марулите са салата, която трябва да се мие много старателно, тъй като по тях често има остатъци от кучешка урина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *