Първан Симеонов: АнтиГЕРБ настроенията се увеличават, когато Борисов се появява по телевизията

Втори месец вече имаме стабилна ножица между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ и стабилизация на тази структура на масовите нагласи. Има три фактора – ние още сме под влияние, че има още политически път, обществото не оценява как се върви по този път, но оценява, че не сме в безизходицата, в която бяхме. Това коментира социологът Първан Симеонов в ефира на ЕВРОДИКОФ.

„Всяка нова власт започва с кредит на доверие. Най-голям е кредитът на доверие към власт, свързана с нови лица. През 2001г. и през 2009г. нивата на кредит на доверие (към Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов) бяха много по-високи. Но доверието към новата власт е по-голямо, отколкото недоверието. Още държи лепилото „АнтиГЕРБ“, вече се проявяват пукнатини, ПП „Възраждане пък се обяви като опозиция на управляващите, но лепилото АнтиГЕРБ е силно и то става още по-силно, колкото по-често Борисов се появява по телевизията. Той напомня за себе си и напомня за едни неща, които бяха поомръзнали на българите. Третата причина е, че малцина са тези, които имат реален интерес към бързи избори сега. Дори основната опозиция едва ли би искала да отиде на избори сега. Дори би искала това правителство да върши трудната работа“, коментира Симеонов.

Според изследването на ГАЛЪП: „Продължаваме промяната“ се ползва с декларативната електорална подкрепа на 19,6% от пълнолетните българи, на втората позиция са ГЕРБ – с 14,2%. Данните са на база всички имащи право на глас у нас в открит въпрос. 7,9% посочват ДПС, 6,1% – ИТН. БСП е с 5,5%, ДБ – с 3,4%, „Възраждане“ – с 2,5%, ВМРО – с 1,1% и „Изправи се.БГ“ – с 1% от всички имащи право на глас. Най-голямото натрупване, по традиция, е при онези, които заявяват, че няма да гласуват или не биха подкрепили никого – общо 35,2%.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 3 и 11 февруари 2022 г. сред 803 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *