ГЕРБ видя в това поведение на губещия

БСП вероятно ще поиска повторно преброяване на бюлетините в Шумен и Ловеч. За Шумен социалистите обсъждат и дали да не поискат касиране на кметските избори. По-късно от ГРЕБ отговориха индиректно като обявиха, че “когато загубиш изборите, обикновено търсиш някакво оправдание извън себе си”.

“В Шумен – разликата ни е само 77 гласа, при невалидни бюлетини над 400. Тук ще обсъждаме искане за броене на бюлетините и касиране на вота. В Ловеч – разликата ни е 347 гласа, също при огромен брой невалидни бюлетини”, каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея има основание и за касиране на вота в София, но правно основание да го поиска има инициативният комитет, който издигна Мая Манолова. Социалистите обаче можели да я подкрепят политически. От екипа на бившия омбудсман обявиха, че смятат да подадат жалба до края на седмицата.

“Манолова показа, че алтернатива в столицата има. Разликата е минимална, има огромен корпоративен вот, купени са и ромски гласове. Ще ги извадим отново в секции и ще ги представим пред вас”, каза Нинова.

По думите ѝ резултатите на социалистите показват, че “промяната започва”:

“БСП затвърди тенденцията в последните 3 години да повишава резултатите си на всички избори – президентски, парламентарни, европейски, а сега и местни. ГЕРБ отстъпи от ключови дългогодишни градове – крепости. ГЕРБ ерозира и в местната власт. Промяната започна – тя беше трудна, но вече е необратима”.

ГЕРБ към социалистите: Когато губиш, търсиш вината извън себе си

Очаквано от ГЕРБ свикаха медиите, за да отговорят на БСП. Вицепремиерът и член на ГЕРБ Томислав Дончев обяви, че “който иска касиране на изборите, да се обърне към съда”.

“Разбира се, когато загубиш изборите, обикновено търсиш някакво оправдание извън себе си, без да направиш анализ на собственото си поведение и на собствената си кампания. Това обикновено е поведение на губещия, който търси всякакви оправдания, но не и в своите политики и начина, по който той е водил тази кампания”, каза шефът на предизборния щаб на управляващата партия Цветомир Паунов.

Дончев уточни, че МВР работи по темата за купения вот и се надява да се стигне до край – да се установи кой купува и за кого.

“Вот купува този, който губи. В София купеният вот не може да предопределя резултатите”, каза Малина Едрева, общински съветник в София.

Според Дончев на тези избори всички “играха срещу нас, което е много интересен детайл”.

“Друг особен феномен на тези избори стана не инцидентна мода, а системна норма, парламентарно представени партии да се крият зад всякакви инициативни комитети. Много удобна форма. Ако загубиш, не си загубил – “ние нямаме кандидат”, каза още Дончев.

“Най-агресивната, най-купената, най-компроматната кампания”

От БСП определят като нелогично това, че ГЕРБ отрича независимите кандидати.

“Все по-трудно става да се проследи някаква логическа нишка в мисълта на премиера Борисов, особено когато започва да отрича сам себе си. Припомням ви, че той спечели състезанието за кмет на София като независим. Без партия, без листа (…) Не трябва да се забравя откъде е тръгнал и той”, каза Нинова.

Според лидера на социалистите, на тези местни избори ГЕРБ е провела “най-агресивната, най-купената, най-компроматната кампания”.

“Срещу нас беше държавната машина. МВР обслужваше властта. Корпоративният вот беше огромен. Срещу единия лев, който разполагахме като субсидия, бяха изправени милионите на олигарсите в България и на управляващите. Купените гласове изкривиха вота”, каза тя.

По повод поисканата ѝ оставка от председателя на БСП-Варна Борислав Гуцанов, Нинова каза, че “изглежда и в най-тежки ситуации, каквато беше тази кампания, ще се намерят хора с чувство за хумор”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *