Градската десница е предпочела Манолова на балотажа

Гласувалите на балотажа за кмет на София привърженици на „Демократична България“ и Борис Бонев („Спаси София“) съвсем отчетливо са предпочели да подкрепят Мая Манолова пред Йорданка Фандъкова. Това показват данните на „Галъп интернешънъл“ от екзит пола в изборния ден.

Общо 11% от гласовете за Мая Манолова (около 20 000 гласа) са дошли от гласоподаватели, които на първи тур са гласували за Борислав Игнатов (Демократична България). Други 9.3% от гласовете за Манолова са дошли от хората, гласували за Борис Бонев (около 18 000 гласа). Това означава, че близо 1/5 от гласовете за бившия омбудсман за балотажа са дошли от т.нар. либерални и десни гласоподаватели.

За Йорданка Фандъкова подкрепата от този електорат е осезаемо по-ниска. Общо 7% от гласовете за кандидата на ГЕРБ за втори тур идва от хората, които са подкрепили Игнатов (около 14 000 гласа). Обяснимо, кметът на София получава още по-ниска подкрепа от привържениците на Борис Бонев, защото „Спаси София“ критикува управлението Фандъкова от години. Едва 3.9% от гласувалите за Бонев са пуснали бюлетина за Фандъкова на балотажа (около 8000 души). Това означава, че около 1/10 от гласовете за Фандъкова са дошли от т.нар. градска десница, показва изследването на „Галъп“.

Значителна част от привържениците на Борислав Игнатов и Борис Бонев са гласували и с „Не подкрепям никого“ на балотажа. Те са излезли да гласуват основно за районни кметове.

Фандъкова и Манолова са успели да постигнат почти идентична демографска структура на вота си. Това се дължи на факта, че вотът за ГЕРБ поначало е идентичен с профила на „средния“ българин, а вотът за Манолова за втория тур наистина е заприличал на „общ фронт“, който е представителен за „средния“ софиянец, коментира „Галъп“.

Най-големият дял от вота за Йорданка Фандъкова идва от партийни привърженици на ГЕРБ – между 71 и 78%. Около 10% са привържениците на „Демократична България“.

При Мая Манолова едва половината гласове на втори тур идват от БСП – 51%. Голям дял има електоратът на „Демократична България“ (16%), а 11% са предполагаемите привърженици на бъдещия партиен проект на Слави Трифонов.

На балотажа ромите са подкрепили предимно Фандъкова в съотношение две към едно. „Трябва да се има предвид обаче, че теглото на ромите в извадките на екзит пол е по-малко“, уточнява „Галъп интернешънъл.

Изследването е възложено и финансирано от „Нова телевизия“, БНТ, БНР и проведено от „Галъп интернешънъл“ с подкрепата на „Инвестор“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *