6 признака, че ви грози внезапна смърт

Ето няколко „мълчаливи“ знака, които ще ви помогнат да разпознаете развитието на сърдечна недостатъчност

Сърдечните заболявания продължават да са основната причина за преждевременна смърт ,затова е важно да знаете ранните им симптоми и да предприемете действия навреме. Сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да работи толкова ефективно

Както при всяко сериозно заболяване, сърдечната недостатъчност е важно да се открие възможно най-рано, така че пораженията да са минимални – и да започнете лечението възможно най-скоро. Ето няколко „мълчаливи“ знака, които ще ви помогнат да разпознаете развитието на сърдечна недостатъчност.

Задух

Със сърдечна недостатъчност кръвоснабдяването на вътрешните органи намалява и им става по-трудно да работят. Един от първите проблеми се забелязва в белите дробове – получаваме недостиг на въздух, дори когато извършваме много прости действия, с които сме се справяли буквално на шега. Ето защо, ако внезапно забележите нещо подобно в себе си, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.

Подуване

При сърдечна недостатъчност бъбречната функция се влошава. Тялото не може да се справи с преработването веществата. В резултат на това се образуват отоци на стъпалата и глезените.

Кашлица и хрипове

Кашлицата, особено при лягане и през нощта, е много сериозен симптом.Ако забележите това, трябва да посетите лекар. Факт е, че при сърдечна недостатъчност в белите дробове понякога се натрупва течност, което може да доведе до  потенциално фатално състояние.

Умора

Замаяност след изкачване по стълби, умора след кратко почистване – не бързайте да приписвате всички тези симптоми на възрастта или натоварването. При сърдечна недостатъчност сърцето, тъй като не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв за нормалното функциониране на жизненоважните органи, компенсира недостига, като лишава мускулите. В резултат на това бързо се уморяваме.

Проблеми с храносмилането

Намален апетит, усещане за гадене, разстроен стомах – всичко това може да се дължи на факта, че храносмилателната система не е снабдена с достатъчно кръв. А това е признак за развитие на сърдечна недостатъчност.

Сърдечна честота

Сърдечната честота е един от трите най-важни параметъра (заедно с кръвното налягане и нивото на захарта), които е важно постоянно да се следят, за да се поддържа здравето на сърдечно-съдовата система. Постоянно бързият пулс показва, че сърцето изпитва повишен стрес и се нуждае от помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *