Мая Манолова подава оставка днес

Мая Манолова ще депозира оставката си като национален омбудсман днес в 15:30 в деловодството на Народното събрание, съобщи пресцентърът ѝ.

Манолова предприе този ход, след като обяви включването си в предизборната кампания за кмет на София.

Кандидатурата ѝ е издигната от инициативен комитет.

Предстои официално БСП-София да обяви дали ще я подкрепи. Очаква се това да се случи на 11 септември, по думите на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов.

Манолова имаше възможност и да излезе в неплатен отпуск по време на кампанията, но по думите ѝ „честното, почтено и достойно поведение“ е да напусне поста.

„Честно казано, предвид агресията на която сме подложени аз и моите колеги пред последните седмици и месеци, си мислех дали не е добре да си подготвя оставката, да напиша на нея дата 5 ноември, независимо дали ще бъда избрана за кмет или не, да я подам тогава, за да имам някаква защита от международните институции, ако нещата продължават да са толкова груби, колкото са в момента. Но след това реших, че един човек, който се кандидатира за кмет на София, който да иска да поведе гражданите, трябва да бъде смел и трябва да дава личен пример. Така че нямам нужда от застраховки“, казва Манолова във видеото.

Миналата седмица тя публикува и отчет за работата на институцията на обществения защитник за четиригодишен период – от октомври 2015 г. до момента, въпреки че мандатът ѝ изтича догодина. Отчетът бе пуснат с формалния мотив за „засиления обществен интерес“ към работата на омбудсмана и явно целта е била Манолова символично да се сбогува с поста, на който успя да спечели широка популярност и до голяма степен да излезе от амплоато на политик от БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *