Ядем ли храни с изтекъл срок?

За ужас на потребителите, количеството на хранителни продукти с изтекъл срок на годност никак не е малко в магазините в страната. Това става ясно след проверките, възложени от правителството за високите цените и качеството на продуктите в търговската мрежа. Само за два месеца от пазара са изтеглени за унищожаване около 6 тона продукти, неотговарящи на изискванията за безопасност. Голяма част от тези стоки се предлагат на купувачите, след като срокът им на годност отдавна е изтекъл. Хората са повече от гневни, защото въпреки огромното поскъпване, като капак в магазините им се предлага и ниско качество.

Партиди с негодна стока между 3 и 5 тона се унищожават само за месец, тъй като продуктите са извън нормата на изискванията за безопасност. Някои от тях са и рискови за здравето, други просто са компромис за вкуса и изискванията. През миналата седмица проверяващите са открили над 300 кг храни без етикети, без документи за произход или извън срок на годност, като други 235 кг са ликвидирани.

Агенцията за храните постоянно получава сигнали на граждани за храна с лош вкус и извън срок, като това са предимно кренвирши, салам, моцарела и кисело мляко. Има и сигнали за попаднали различни частици в продуктите.

Потребител се оплака пред Нова телевизия, че е купил сирене от магазин в Сандански, като на етикета се чете, че срокът е юли 2022, т.е. изтекъл е преди цели 8 месеца, което е истински прецедент. Купувачът сподели, че видът на млечния продукт е показвал, че е стар, омекнало е и не е приятно за консумация. След като човекът е алармирал контролните органи, от Агенцията за безопасност на храните констатират, че става въпрос за техническа грешка върху срока на етикета, защото продуктът е бил зареден в магазините ден преди самата покупка. Все пак партидата е иззета от въпросния търговски обект, информирана е и мандрата, произвела млечния продукт.
Купувачът обаче настоява да се направи проверка по веригата, както и да се разбере дали вече има консумирани количества от тази партида, дори да става дума за техническа грешка.
Хората често пускат жалби до Агенцията за безопасност на храните, като основните оплаквания са за променен цвят и вкус на продуктите. Експертите са категорични, че в момента, в който даден артикул промени вкуса и миризмата си, особено при месните и млечните продукти, то той може да е опасен за здравето. Обикновено оплакванията са за кренвирши, салам, наденица, кисело мляко и сирене.

Независимо дали става дума за небрежност от страна на бизнес операторите, или друга причина, това е недопустимо, категорични са спецовете. Само за 2 месеца са изтеглени от пазара около 6 тона некачествени продукти – или стоки с необявен произход, несъответствия в етикетите, неправилно съхранение, или изтекъл срок на годност. Месото извън регламент не е имало задължителния печат, който да показва, че е минал ветринарен контрол, други храни са без документи, доказващи тяхната проследимост от производителя.

Според д-р Сергей Иванов от Център по микробиология на храните такива продукти на пазара са по-скоро изключение, отколкото правило и са в резултат от грешка на служителите в търговската мрежа. Обикновено големите магазини имат софтуер, който индикира кога даден продукт трябва да се махне от щандовете, друг е въпросът дали винаги се спазва. Единият вариант на щандовете да попаднат негодни продукти е да не бъдат вкарани в системата, която проследява сроковете на годност, втората – просто немарливост от страна на търговеца.

Принципно в повечето случаи можем да преценим дали храната в магазина е качествена, дали е с изтекъл срок на годност по цвета, вида и миризмата, но при пакетираните храни това е проблем и лошият продукт може да бъде разпознат едва вкъщи, щом извадим купеното от опаковката.
Експерти разкриват, че в магазините има една специална светлина, която допълнително усилва презентацията на продукта, затова там трудно можеш да се ориентираш. В кухнята у дома обаче всичко са вижда ясно. Всеки знае, че когато храните започват да се развалят, те стават лепкави, неприятни на аромат,  кисели, или горчиви, особено ако става дума за салам или сирене.
Колбасите, например, започват да потъмняват, а когато доста попреминат, стават и хлъзгави, започват да образуват коричка. Кашкавалът пък изкиселява, потъмнява и изсъхва. Ако пък в киселото мляко усетим горчива жилка, значи нещата не са наред.

Инспекторите на пазара би трябвало да следят визуално как изглеждат продуктите, за да оценят дали мястото им е на щанда. При сиренето напримар, лесно може да се види старо ли е по разликата в оцветяването, то става и меко на пипане, по него може да се получат и плесени, обясняват от Агенцията по храните.  Най-неприятните изменения може да се наблюдават при месото, каймата, колбасите. Кренвиршите например се ослезяват, потъмняват и се сбръчкват, когато започнат да се развалят.

Дали в един продукт е започнал да „излиза от строя”, се следи и в микролабораторията към БАН, но това е процес в различни степени. Когато продуктът леко започне да се разваля, това е първа степен, която обикновено не се улавя и потребителят трудно се ориентира във вкус или мирис. Това е най-рисковият етап, защото признаците не са видими с просто око, твърдят експертите.
Един такъв хранителен продукт изглежда съвсем нормален за консумация, но в него може да са започнали да се размножават патогенни бактерии, чието откриване е задължение на лабораторния контрол. Изпитванията показват, че най-голям риск от разваляне има при храните от животински произход, най-вече при млечните и месни продукти.

При начало на увеличение на бактериите, се променя консистенцията. Храната става трошлива и с променен цвят, могат да се видят колонии от плесени и бактерии, обясняват специалистите от лабораториите. При месните произведения се наблюава промяна в цвета –  червеният цвят, който показва, че месото е здраво, отива към кафяво, появява се и сиво– белезникава коричка.

Проф. Христо Найденски дава пример как при лаборатерен експеримент на престояло месо, под микроскопа могат да се видят жълти колонии, което е златист стафилокок. Патогените са много опасни и могат да предизвикат хранително натравяне.

Експертите по храните все пак уточняват, че не бива да изпадаме в паника от всеки продукт с изтекъл срок на годност, защото не винаги е опасен. Това че е поставен надпис върху етикета „най–добър до…” не означава, че след това не може да се консумира.

Продуктите, които имат надпис „най-добър до…” пък са тези с дълъг срок на трайност – това са консерви, макаронени изделия, зърнени храни. Храните, маркирани с „използвай преди…”, значи, че представляват опасност за здравето на хората. Такива могат да са мляното месо, прясното мляко, яйцата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *