Измамници пробутват с хитри врътки тенджери за 5 бона на наивни пенсионери

Тарикатите подлъгват заблудените клиенти да инвестират в екологични тенджери и масажни пелерини на космически цени

Масажна пелерина за 5 000 лева, тенджера за здравословно готвене без мазнина за над 3500 лева, прахосмукачка-чудо за 3890 лева – такива „армагани”, символ на комфорт и сбъднати мечти, получават „избрани щастливци”. Скъпите уреди се представят пред потенциалните купувачи в хотелски зали и чак когато се приберат у дома хората се усещат, че са жестоко ужилени. Защото „здравословните придобивки” се оказва, че вървят с договор за стоков кредит! Заемът, разбира се, трябва да бъде върнат в определен срок от „късметлиите”, сдобили се с „уникалните” продукти на модерния живот.

Подобно на телефонните измамници и тук наглите тарикати се прицелват към доверчиви клиенти, подлъгани с „безплатни” подаръци и „промоции”. Най-лесната плячка са по-възрастните, най-вече скучаещи домакини, които защо да не разнообразят гледането на турски сериали с посещение на въпросните презентации. По правило те се провеждат в залата на някой хотел и в продължение на почти два часа се леят сладки приказки и ласкателства, от които аудиторията е като омагьосана, разказват пред „Уикенд” очевидци.

Как се попада на такова „събитие”? Най-често поканите се пускат директно в пощенските кутии. Шарените листовки обещават подаръци – за дамите – сгъваем чадър, ароматна свещ или апарат за кръвно налягане, а за господата – джобно фенерче, ключодържател или „оригинално швейцарско” ножче, въобще все практични и крайно необходими вещи! Отбелязано е, че дори нищо да не купят, всички участници в събитието, ще получат малки подаръци, а източниците ни твърдят, че напоследък освен дребни вещи, се предлагат и леки закуски със сок, кафе и билков чай.

Освен с шарени листовки, другият вариант, с който се набират клиенти, са настоятелни покани по телефона. Как търговците са се сдобили с телефонните номера, не е трудно да се предположи. Най-вероятно им ги дават срещу някой лев служители на телекомуникационните компании, предполагат запознати.

Като най-последователни в тази специфична система за директни продажби, се цитират две фирми – „Велмакс Лукс”, която предлага разнообразни битови уреди под девиза „Вдъхновяваме за драве”, и „Конкорд сейл”, специализирана в иновативна масажна техника, разбира се японска. Споменава се и трета фирма, която непрекъснато си сменя името, насочена към електрически одеяла, възглавници и матраци за здравословен сън.

Не коментираме качеството на предлаганите стоки – възможно е да е прилично или дори високо. Цените им обаче започват от 2000-3000 лева нагоре, а както се оказва, те изобщо не са по джоба на поканените на въпросните презентации. Любопитно е, че и трите фирми имат полски произход. „Велмакс лукс” се управлява от някой си  Давид Яскулски от Полша, а собственик е фирма, регистрирана в Полша и после прехвърлена в Малта. Капиталът на компанията, която продава тенджери на баснословни цени, е 10 лева.

„Конкорд сейл” също е собственост на полска компания. Тя обаче  е регистрирана с 3000 лева капитал. От известно време на сайта на фирмата има съобщение, че има опити за измама от името на името на компанията, каквото и да означава това.

Презентациите на скъпите стоки по правило се правят в хотелски зали, а който заведе и приятел, има по-големи шансове да получи голямата награда. Сбирки, разказват присъствали, приличат на сборище на секта, като по сценарий всеки момент е добре обмислен, за да се може участниците светкавично бързо да вземат решение за покупка.

Като начало, посетителите на сбирките се посрещат с комплименти, като вип- персони, обяснява им се колко са специални, и въобще те са истински щастливци, над които ще се излее рогът на изобилието. Водещите са напети, готини, усмихнати, костюмирани младежи, „с лачени обувки”,  които сладкодумно обясняват как всеки веднага ще почувства облекчение, направо ще оздравее, щом се докосне до  продуктите за масажи, инсталира в дома си машина за пречистване на въздуха. Натъртват още, че е жизнено важно да се носи часовник, който измерват кръвно налягане, а електрическите одеяла направо заместват парното отопление. След това обещаващо начало, обаче настъпва вече не толкова любезен, а по-скоро настоятелен етап, в който гостите се приканват да си закупят от уредите, като при това се предлага огромно намаление, понеже въпросните фирми предпочитали да работят на невероятна загуба, но за благото на хората!
Тук водещите вече вкарват в употреба не само мили и любезни реплики, но често минават и към доста по-делови тон, нетърпящ отказ. Има си хас да не се намерят хора, които решават, че са открили чудодейни, здравословни продукти на невероятни цени, че ще спечелят страхотна промоция, че съдбата направо им се е усмихнала.
Кулминацията е разиграването на томбола, при която вече се вадят конкретни цифри за огромните отстъпки. „Дадоха ни едни картички, които имаха номера, с този номер играхме в томболата” – разказва посетител на тази сбирка пред „Уикенд”.

Обяснили на препълнената зала също, че ако нямат парите накуп, може да вземат кредит на място. „Започна истинска еуфория след офертата за по-ниската цена на тенджерите, понеже се оказа, че съдовете може да се купят в залата само за 900 лева, при реална цена от 4500. Хората бяха във възторг, заизваждаха лични карти” – допълва източникът ни. „Късметлиите”, на които вече е внушено, че са много специални клиенти, получават на „изгодна” цена стоката, при което разписват купчина листове. Обясняват им, че това е договор, но така или иначе никой не си прави труда да го прочете, а направо слага подписа. После, у дома на спокойствие, когато те или близките им прочетат документа, разбират, че са сключили договор за покупка на разсрочено плащане. При това не за 900, а за пълната сума от 4500 лева с лихвите за заема.
Разбира се, подобна услуга съществува в много магазини, но там правилата са ясни, никой никого не заблуждава, че получава подарък. Другото разочарование е, че скъпите уреди често не работят или са много далеч от това, което се рекламира като невероятно високо качество.
А могат ли да се върнат скъпите уреди и с това да се погаси заемът? На теория – да, все пак такъв е закона. На практика обаче се оказва трудно, почти невъзможно. По телефона, ако въобще успеят да се свържат с фирмата, „щастливците” получават груб отказ да им приемат обратно уреда. Често разговорът направо се прекъсва, без каквото и да било обяснения. Ако пък изпратят стоката направо на адреса на компанията, започват безкрайни разправии. В най-добрия случай се стига до глоби, удръжки, неустойки на поне 10-20% от платените пари. Понеже кашонът с уреда бил разтворен, както най-често се обясняват финансовите санкции. Друга уловка е, когато на клиентите се предлага да подпишат нов договор за по-малка сума, като върнат част от „подаръците на преференциални цени” и платят разходите за застраховки и транспорт.

„А колко сладкодумно ни увещаваха на срещата, че сме късметлии, как ни омагьосваха да купим на промоция” – продължават да недоумяват излъгани клиенти. Потърпевши твърдят, че от полицията вече разследват схемите на манипулаторите. Сезирана е и Комисията за защита на потребителите. Да видим дали ще последва нещо…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *