Цветанов: Борисов ще употреби Мария Габриел

Мария Габриел е изключително почтен човек, образован, но тя през последните 20 години е живяла в чужбина. За нея основният акцент е европейската политика. Това каза в ефира на Bulgaria IN AIR лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов по повод информацията ,че Габриел ще бъде номинирана за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС. Той попита дали, предлагайки Мария Габриел, България няма да загуби силното си присъствие в Европейската комисия.

„Трябва да стартира нова процедура за еврокомисар, който България трябва да представи. Едно събеседване, изслушване продължава около 3 месеца. Ние ще загубим един силен глас в ЕК, който да може да бъде чут, особено в такава криза. При всички положения тя ще бъде употребена, но тук Борисов е заложил и нейната бъдеща перспектива, защото знаем, че 2024 година изтича мандатът на Европейския парламент, а няколко месеца по-късно и на Европейската комисия“, поясни лидерът на „Републиканци за България“.

„Тя има добра комуникация с всичките евродепутати, които представляват страната ни от всичките политически семейства – и БСП, и ДПС, и ГЕРБ-СДС. Тя няма да получи съпротива при евентуалното ѝ номиниране за бъдещ министър-председател, ако това стане факт. По-притеснително е начинът, по който днес Борисов обяви какви са следващите избори след нейното номиниране“, каза още Цветанов.

Според него информацията, че ГЕРБ ще предложи Мария Габриел за министър-председател, на този етап е хипотеза.

„Възможна е тази хипотеза, защото Борисов взима нестандартни решения в подобни казусни ситуации. Имали сме подобна ситуация през 2014 г., когато проф. Веселин Вучков напусна и подаде оставка като министър на вътрешните работи, тогава Борисов постави Румяна Бъчварова на тази позиция, която определено не познаваше системата. Ние виждаме какъв е резултатът няколко години по-късно.

„Формулата за правителство, която ще ни се предложи в предстоящите седмици, ще бъде на „хартиената“ коалиция. Това беше ясно дефинирано още от края на мандата на 48-ия парламент. Сега вече се появява като реалност и това, което успя да направи Борисов, е да може действително да се легитимира чрез лидерската среща и оттук нататък той казва, че независимо от това, че не могат да се разберат, слага държавата на първо място и по този начин излиза в изолация, в която беше попаднал преди“, каза още бившият министър на вътрешните работи.

По думите му кризата няма да бъде решена толкова бързо, той прогнозира протести.

А признанията на Деница Чингарова, която твърди, че е фалшифицирала изборите през 2015, Цветанов коментира така: „Защо сега? Защо не го е казала тогава, за да могат да се вземат съответните административни или наказателни санкции? Когато изборният процес приключи, тогава е моментът да се сезират компетентните органи. Това е много сериозно обвинение.“

Той категорично отрече по негово време да е имало опит за фалшифициране на избори.

Цветанов сподели мнението си за опита за атентат срещу главния прокурор – Иван Гешев: „Видяхме, че начинът, по който беше осъществен този опит за терористичен акт, няма как да има някакви последствия за лицето, срещу което е било направен. Това, което видяхме, е, че взривът е под пътя и взривната вълна ще отиде надолу. Борислав Сарафов е човекът, който обяви пред обществото всичко, от което се разграничава в момента. Защо трябваше да бъде споменавано семейството на главния прокурор.“

Лидерът на „Републиканци за България“ смята, че и в прокуратурата няма единодействие в думите по случая с Гешев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *