Пригожин за Путин: Ако се окаже, че този дядо е пълен кретен?

След като руският президент Владимир Путин произнесе реч на Парада на победата в Москва, пресслужбата на шефа на Частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин публикува нова серия от негови видеоклипове, в които отново говори за липсата на снаряди и обвинява за военните проблеми „дядото“, който е в щастливо неведение.

„Щастливият дядо си мисли, че е щастлив… Как да спечелим войната, ако изведнъж случайно се окаже, че този дядо е пълен кретен“, заявява Пригожин.

Според Пригожин руското министерство на отбраната никога не е предоставяло боеприпаси на вагнеровците, които щурмуват Бахмут вече почти шест месеца и са дали хиляди жертви.

ЧВК „Вагнер“, твърди Пригожин, са били предупредени, че напускането на позициите ще се счита за държавна измяна, предаде „Москоу таймс“.

В същото време, казва той, „днес едно от подразделенията на Министерството на отбраната на РФ избяга от един от нашите флангове, изоставяйки позициите си. Всички се разбягаха и оголиха фронт, широк почти два километра и дълбок 500 метра“. Бизнесменът уточни в записа, че позициите са напуснати от 72-ра бригада на руското военно министерство. Според него руските военни са изоставили стратегически плацдарм, където са загинали около 500 наемници от ЧВК „Вагнер“.

https://t.me/concordgroup_official/923

Той не казва за кой участък от фронта става въпрос. Според видеоматериалите напоследък украинските войски настъпват в селата Сако и Ванцети на север, както и заемат бивша позиция на Вагнерската чета в Озаряновка, южно от Бахмут.

Прихожин твърди, че украинските въоръжени сили „разкъсват фланговете си“ в посока Бахмут, прегрупират се в Запорожие и в близко бъдеще ще започнат контранастъпление.

Във видеото Пригожин казва също, че руското министерство на отбраната не е предоставило на ЧВК „Вагнер“ обещаните боеприпаси. Според него на 8 май министерството е провело заседание, на което е било решено, че ЧВК ще получи 10% от исканите боеприпаси. Той се възмущава, че снарядите, вместо да отиват за фронта, се държат по складове.

По-рано Пригожин заплаши, че ако не пристигне необходимото количество боеприпаси, армията му ще напусне позициите в Бахмут на 10 май. Той обаче бе остро разкритикуван от чеченския лидер Рамзан Кадиров, който всъщност забрани на Вагнер да напуска фронта.

„Когато започнем да напредваме, едва тогава ще определим накъде ще продължите. <…> Казвам ви според концепциите – трябва да направите това, това и това. Хората ще се свържат с вас и ще ви обяснят“, каза Кадиров.

Той призова бойците на Вагнер да се обърнат към чеченските командири и обеща по-добри условия от тези на Пригожин. „Ако останете с нас, обещавам ви, че ще ви дадем повече… Ще създадем по-добри условия от днешните“, каза Кадиров.

В новото видео Пригожин казва, че ЧВК „Вагнер“ няма да напусне Бахмут още няколко дни. „Няма да напуснем Артемовск, ще настояваме за още няколко дни. Ще се бием, а след това ще се разберем“, допълва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *