Тути идентифицирал Немия като убиеца на Янис Макрис

Разстреляли го 7 дни преди да свидетелства в Гърция

Властите се съмняваха, че гръцкият бизнесмен е ликвидиран от двама братя на име Фади и Майкъл Ибрахим или от австралийско-ливанския кримишеф Амад Джей Маклоун

 Свидетел по делото за убийството на гръцко-австралийския бизнесмен Янис Макрис се оказа разстреляният преди дни в Хасково Тургай Сали-Тути. Наемният престъпник Виктор Омар бе арестуван дни след убийството на ММА боеца, а в съдебната зала стана ясно, че екзекутираният пред дома си спортист е давал показания срещу австралийска банда за трафик на наркотици, членовете на която вече били в затвора. Според властите мексиканецът Омар, който бил част от групата, пътувал специално до България, за да се погрижи Тути повече да не дава информация срещу тях.

Интересна обаче се оказа връзката на Тургай с убийството на Макрис. Преди три години „168 часа” първи съобщи, че в разстрела на богаташа може да има пръст престъпен бос от фамилията Ибрахим в Сидни или австралийско-ливанският гражданин Амад Джей Маклоун, който бил сочен за шеф на бандата “Команчеро” (Още по темата, четете на 12-13-а стр.). В отговор на въпросите ни до австралийските служби те ексклузивно обясниха, че една от работните им версии е изградена на базата на стари вражди между Янис и въпросните хора. Връзката между Макрис и двамата братя Фади и Майкъл Ибрахим станала ясна през 2009 г., когато австралийската полиция получила сигнал за подготвяно от тях покушение срещу него.

То било с цел отмъщение, тъй като през същата година срещу един от братята била открита стрелба, докато той седял в ламборгинито си. Тогава фамилията Ибрахим била сигурна, че поръчителят е самият Янис. Отношенията на гърка с Маклоун, чиято група според властите контролирала по-голямата част от нелегалните дейности не само в Австралия, но и в Русия, Испания, Босна и Херцеговина и Нова Зеландия, също датирали от години. Ченгетата получили вътрешна информация, че месеци преди екзекуцията на бизнесмена двамата се видели, но плановете им да сключат сделка на гръцкия остров Миконос се провалили. Интересен факт бил, че Маклоун като по чудо оцелял при бомбен атентат в Атина, станал малко след разстрела на Янис.

Самият той също не може да се похвали с чисто минало. Бил известен с прякора Австралиеца, а името му фигурирало в няколко криминални хроники. В Сидни например бил разследван за трафик на наркотици на стойност 13 млн. долара. Според международни медии в началото Макрис бил дребен дилър, но впоследствие станал водещ наркотрафикант. Освен това го разследвали и за пране на пари.

В момента в затвора заради разстрела му се намират двама българи от турски произход. За основен екзекутор службите сочат Серафим Райчев-Немия. Той вече получи доживотна присъда, но обжалва наказанието си. Пред магистратите адвокатът му твърдеше, че клиентът му не е изпълнителят на екзекуцията и няма идея кой може да е платил за нея. По същото дело с 10 години лишаване от свобода се сдоби и брат му Милен Райчев, който бе сочен за помагач в изпълнението на поръчката. Прякора Немия Серафим получи лично от гръцките власти, защото от задържането си той упорито мълчи пред тях. Разследващи все пак успяват да ги идентифицират благодарение на записи от охранителни камери. Съпругата на Янис – Виктория Карида, също ги посочва като мистериозните нападатели. Пред съда тя заяви, че е сигурна, че обвиняемите са същите мъже, които са записани на кадрите от мястото на стрелбата срещу Макрис. Така моделката се превърна и в основен свидетел в процеса срещу двамата братя, обвинени в убийството от октомври 2018 г.

Седем дни преди делото за екзекуцията на бизнесмена със спорно минало трябвало да се яви и самият Тути. Той щял да се изправи пред Апелативния съд в Атина, където започва процесът срещу братята на втора инстанция. Сали обаче така и не стига до съдебната зала, защото според властите 4 дни преди убийството му в България влиза Виктор Омар. Мексиканецът успява да извърши поръчката, но е задържан от българските служби. В момента той вече е в ареста и тепърва ще става ясно каква ще бъде неговата присъда.

Познавал ли е Тургай братята, осъдени за смъртта на Макрис?

В момента властите проверяват връзката между задържаните за разстрела на Янис – Серафим и Милен, с Тургай. Тримата мъже се оказват от един и същ град – Хасково. Шансовете да не са знаели един за друг са малки, коментират разследващи. Ще се изяснява обаче дали покрай тях Тути е притежавал важна информация за убийството на Янис, за да се превърне в главен свидетел. Като такъв го определи адвокатът на съпругата на Макрис.

“Делото на втора инстанция срещу двамата обвиняеми, които са осъдени, единият извършител на доживотен затвор, а другият на 10 години затвор за убийството, започна – заяви пред медии юристът. – Застреляният свидетел в България не беше призован досега, но вече беше допринесъл с показанията си за процеса и е човекът, който идентифицира лицето, убило Янис Макрис. Смъртта на свидетеля и процесът на втора инстанция са в много къс времеви период.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *