Три лъжи на Мария Габриел

Кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Неделчева – Габриел е излъгала публично най-малко три пъти в миналото: за доктората си и за евтиното общинско жилище, в което е “стокирала”, но не го е декларирала.

В предизборен клип на ПП ГЕРБ за Европейските избори 2009 г. Мария Неделчева заявява следното: “по образование съм доктор на политическите науки”.

През 2011 г. на официалната си страница като евродепутат, Неделчева също твърди че има doctorat на тема “Перспективите на европейската интеграция и тяхното влияние върху системите на политическите партии в България, Румъния и Чехия” (“Les perspectives d’intégration européenne et leur impact sur le système des partis politiques en Bulgarie, en Roumanie et en République tchèque”), от Institut des sciences politiques de Bordeaux / Institut des études européennes, Université libre de Bruxelles (2003-2011). Твърдението е в  архивираната версия на френски език на страницата. Английската версия не е толкова категорична. В нея се споменава по-обтекаемото doctoral studies, което не предполага непременно, че тя е защитила дисертацията си, готвена цели 8 години.

Мария Неделчева обаче не е защитила доктората си и не е доктор на политическите науки. Това се вижда в сайта theses.fr, където задължително се качва информацията за всички защитени докторски дисертации във Франция. Сайтът се поддържа от специализирана френска държавна агенция /Agence Bibliographique de l’Enseignement Supérieur/, чийто принципал е Министерството на висшето образование и научните изследвания.

Впрочем, в текущата официална биография на Габриел като еврокомисар не се споменава за никакъв докторат. Вероятно това е свързано с изискването да се представи копие от дипломата, която лицето претендира, че има.

Втората лъжа на Габриел е, че не е декларирала пред Европейския парламент общинско жилище, което ползва в София с преференциален наем от 400 лв./месечно в продължение на няколко години. Тя беше изпрана за този “пропуск” от КПКОНПИ с находката, че по това време евродепутатите не са били считани за “длъжностни лица”.

И третата лъжа е нейното твърдение, че след 2013 г. не е ползвала жилището. Както разкри разследване на Биволъ, Мария Габриел е продължила да плаща партидата за ток на същия апартамент от 128 кв.м, на Никола Вапцаров 25  до 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *