ГЕРБ и ДПС са съгласни, че Гешев трябва да си ходи

Най-големите защитници на главния прокурор Иван Гешев – ГЕРБ и ДПС – вече са съгласни, че той трябва да си ходи от поста. Партията на Бойко Борисов обяви отстраняването му от поста за свой приоритет и първо действие в случай, че успеят да съставят правителство. А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че идеята не е лоша.

Така две години след големите протести с искане за оставка на Гешев, ГЕРБ, които също бяха на мушката на недоволствов, се присъединиха към него, макар и в много различна ситуация. Главният прокурор успя да обърне всички срещу себе си след т.нар. атентат срещу него. Разследването на инцидента се оказа пълно фиаско, а Гешев бе атакуван и от заместника си Борислав Сарафов, който го обвини, че се е намесил в хода на производството, изпращайки лично на мястото израелски експерт. Засега Висшият съдебен съвет, който би трябвало да реагира на подобни твърдения, упорито мълчи. Гешев пък замина за САЩ и също не е коментирал темата.

Приоритети

“Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе искане във Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел в Народното събрание пред парламентарната ѝ група.

Тя изреди и 10 приоритета, по които ще работи евентуалното правителство с първия мандат. По думите ѝ ключовата дума при съставянето на бъдещото правителство щяла да бъде “диалог“.

“Изправям се с чувство на гордост и с чувство на скромност, защото вие ме познавате”, заяви Габриел. Допълни, че днес се изправя и с “чувство на отговорност”.

“Днешното ми първо послание е да работим заедно за бъдещето на България и за най-високия кредитен рейтинг – трите А-та”, каза номинираната за премиер Габриел.

Тя обясни, че първото А е амбиция за създаването на силен управленски екип, второто А е авторитет на България в Европа и третото А е ангажимент към хората.

След това обяви, че ако стане премиер ще иска оставката на Иван Гешев. ГЕРБ за първи път споменава за освобождаването на главния прокурор предсрочно, когото досега бранеше. Освен това Габриел говори и за конституционни промени свързани със съдебната реформа, която е приоритет на “Продължаваме промяната-Демократична България”.

В момента освобождаването на главния прокурор може да стане само с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС), освен ако той не подаде оставка. Настоящият състав показа, че това е трудно осъществима задача. Първо Яанаки Стоилов като служебен правосъден министър започна такава процедура, после и Надежда Йорданова поиска от ВСС да разгледа работата на Иван Гешев, но то бе отхвърлено.

 

 

Габриел в редовете на протестиращите

“С това свое заявление кандидатът за министър-председател Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 г. излязоха на протест с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството, на няколко министри на правосъдието, които са ангажирали тази процедура”, каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

“Ние сега в Министерството на правосъдието работим също, изследвайки много внимателно случилото се от последните дни и седмици след 1 май, така че аз мога само да поздравя Мария Габриел за това изявление, но ще трябват повече подробности”, каза Зарков.

Той подчерта, че през последните дни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е изразил недвусмислено твърдения, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, което го касае пряко. “Струва ми се, че това е много сериозно действие и Висшият съдебен съвет ще трябва да се произнесе по него. Министерството на правосъдието, естествено, няма да стои безучастно в това”,  посочи той.

ДПС определи идеята като добра

“Идеята за внасяне във ВСС на искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев е добра, защото в момента има създадено напрежение в обществото и то трябва да бъде преодоляно по един или друг начин”, каза малко след изказването на Габриел лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

И позицията на ДПС по темата е изненадваща, защото през годините партията се съпротивляваше срещу съдебната реформа заедно с ГЕРБ.

Сега Карадайъ каза още, че лансираното от Габриел намерние “не може да бъде пречка” при преговорите между ГЕРБ и ДПС.

Той обяви, че предстои по време на срещата с кандидата на ГЕРБ да обсъдят темите и приоритетите на евентуално управление. В предварителното изказване на Габриел обаче чул “добри и обединяващи теми”.

“Гешев вече е нетърпим и за онези, които го крепяха”

Внасянето за искане на освобождаването на главния прокурор е важна политическа заявка, която се ползва с моята подкрепа, посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той обаче подчерта, че е нужна дълбока съдебна реформа, а не просто “освобождаване на един човек”.

“Гешев вече вероятно е нетърпим и за онези сили, които доскоро го крепяха на поста. Много е важно да сме сигурни, че не става дума просто за освобождаване на един човек, който е достигнал своята полезност отдавна. Защото, ако на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила на Сийка Милева, това няма да е някаква съществена промяна. Пример давам. Въпросът е каква е идеята на г-жа Габриел и на политическа партия ГЕРБ за това да променим прокуратурата, ВСС и цялата система, която прави възможна не само Гешев, но и преди него Цацаров и Филчев. Аз съм в очакване да чуя идеите на ГЕРБ и г-жа Габриел за реформите”, подчерта той.

“Виждам отчитане на реалности, искам да видя дали то включва съществени идеи за дълбока промяна в прокуратурата или просто освобождаване от един уморен и износен кон”, добави той.

Срещите на Габриел

Мария Габриел, която е в платен отпуск от Европейската комисия, ще проведе днес серия от разговори с парламентарно представените партии. В срещите ще участва и ръководството на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Първата среща ще бъде с ДПС в 11:30 часа, а след това ще има с БСП – в 13:30 часа и с “Има Такъв Народ” (ИТН) – в 15:30 часа.

От “Продължаваме промяната – Демократична България” обявиха в сряда вечерта, че срещата няма да бъде днес, а в петък, за да могат в нея да се включат и лидерите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев.

От пресцентъра на ГЕРБ заявиха, че ще очакват представителите на ПП-ДБ според първоначално обявения график. Оттам посочиха, че доколкото им е известно, в София са съпредседателите на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков и Атанас Атанасов, както и Христо Иванов и Владислав Панев.

Преди изявлението на Габриел, акад. Николай Денков, който е номинацията на ПП-ДБ за премиер, каза, че среща с ГЕРБ без лидерите на ПП няма как да се състои.

“Ако се отиде без Кирил Петков и Асен Василев, ще се започнат разни интерпретации защо ги няма, Тази среща с ГЕРБ-СДС днес е явно проформа, щом не ги интересува, че лидерите на ПП ги няма”, заяви Денков в кулоарите на парламента.

По-късно Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви: “Демонстрацията на несериозно и неуважително отношение на коалицията, която се превърна в “Няма пък” е демонстрирана”.

Христо Иванов пък призна, че по негова вина срещата не се провела. “Най-вероятно дължа на г-жа Габриел лично извинение. Редно беше на тази среща да присъстват всички лидери. Тази тема в сряда беше повдигната от мен. не знам защо нещо, което беше въпрос на нормална координация се превърна в публичен сюжет. Надявам се, че такава среща ще има”, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *