След уволнението си Тъкър Карлсън ще прави шоу в Twitter

Тъкър Карлсън – вече бившата звезда на FOX, която внезапно и без обяснения угасна от ефира на консервативната медия – обяви, че ще поднови програмата си в Twitter. Той определи социалната мрежа, собственост на Илон Мъск, като единствената останала голяма платформа за свободно слово в света.

Карлсън бе един от най-популярните коментатори на крайното крило на Републиканската партия и водеше шоу по FOX News. Той бе свален изненадващо от екран в деня, в който бе обявено решението от делото за клевета, в което медийната компания на Рупърт Мърдок бе принудена да плати 787,5 млн. долара заради клевета срещу Dominion Voting Systems.

Популярният тв водещ проговори публично за първи път в Twitter няколко дни след уволнението си, като даде да се разбере, че то не означава окончателна раздяла със зрителите. Тогава той само подготви почвата за официалното обявление, направено сега с видеоклип в социалната медия. Карлсън обаче не даде много подробности – не стана ясно кога ще стартира новата му програма, нито какво съдържание ще включва.

Не е ясно дали FOX няма да опита да блокира опитите на бившата си звезда да поднови дейността си.

След като похвали Twitter, че дава трибуна на свободното слово, Карлсън демонизира новинарските медии и обвини журналистите, че често изключват факти, които се разминават с техните разкази. Но не спомена за спорните прояви на Мъск, откакто е собственик на платформата за микроблогинг, като блокирането на известни репортери преди няколко месеца например.

Вестник Wall Street Journal, който се контролира от председателя на корпорацията FOX Рупърт Мърдок, съобщи миналия месец, че договорът на Карлсън с FOX News е на стойност около 20 млн. долара годишно. Изданието написа, че на журналиста ще бъде изплатена дължимата му сума. Ходът на Карлсън да стартира предаване в Twitter може да постави под въпрос получаването на тези пари.

„Не сме подписвали никаква сделка“, уточни Мъск в Twitter след видео съобщението на журналиста. „Тъкър е обект на същите правила и възнаграждения като всички създатели на съдържание.“

Решението на Карлсън да възобнови предаването си в Twitter е сигнал за силното му желание да продължи да присъства както в медиите, така и в политиката, където той играеше изключителна роля от ефира на FOW News.

Освен бившия президент Доналд Тръмп, Карлсън вероятно бе най-мощният глас вътре в Републиканската партия, като законодателите се страхуваха от неговия гняв и се появяваха в програмата му в символичен поклон пред краката му, пише CNN. Карлсън успя да постигне това влияние, като набираше все по-високи рейтинги. Огромният брой зрители обаче бе спечелен чрез антиимигрантска реторика, фалшиви теории на конспирацията и популяризиране на бели националистически тези.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *