Русия минава на „план Б“ във войната с Украйна

Руското ръководство е твърдо решено да промени военната тактика, след като не успя да постигне очакваната бърза победа в Украйна, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени източници в американската администрация.

Според изданието Кремъл ще изостави превземането на Киев и ще премине към „план Б“ –  да защити основни териториални цели. Това означава, че сблъсъците и обстрелите на градовете могат да продължат седмици или дори месеци.

Съгласно новия план Москва ще се стреми да осигури „сухопътен мост“ между Западна Русия и Кримския полуостров, както и да разшири руския контрол над Донбас. В същото време Кремъл ще иска от Киев да признае териториалните претенции на Русия и изискването за неутралитет. Анализатори смятат, че ако руските войски имат предимство, Москва отново може да премине в настъпление.

Ден преди това Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, каза, че фронтовата линия „на практика е замръзнала“, и никоя страна „не е достатъчно силна, за да обърне победата в една посока или друга.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *