Строители искат форсмажор, а работят със 100% норма на печалбата

Експерти призовават да не се индексират с инфлацията инхаус поръчките, в които цените са надути двойно и тройно

Строителните фирми искат държавата да обяви форсмажорни обстоятелства, но забравят, че години наред работеха със 100% норма на печалбата.

Това коментира пред БНР инж. Методи Андреев от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Според него е неправилно всички сектори и всички фирми да получават удостоверения за форсмажорни обстоятелства, защото войната в Украйна и последиците от нея не се отразяват еднакво негативно на всички.

Както стана известно Камарата на строителите е поискала от вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова правителството да приеме постановление, с което да даде указания към организациите, издаващи
сертификати за форсмажор. Строителите настояват за подобни удостоверения, за да имат основание да стопират изпълнението на проектите си поради проблем с доставките на арматурно желязо. То се внася основно от Украйна. Българският производител на арматурно желязо – бургаското металургично предприятие „Промет“, също работи със заготовки, внос от Украйна.

„Строителството е секторът с най-големи печалби. Цената на квадратен метър жилищно строителство е 400-500 евро, в това число и обезщетенията за терените на собствениците, а се продаваха за 1000 евро на квадрат в София. Така че преди да говорим за форсмажор заради вноса на желязо от Украйна, трябва да прегледаме какви норми на печалби тези фирми реализираха. Дълго време потребителите плащаха 100% норма на печалба“, посочи Андреев.

От Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране призоваха да се търсят други източници на желязо за строителството. „Украйна досега бе най-изгодна, защото беше най-близо. Сега „Стомана индъстри“ в Перник трябва да коригира политиката си – вместо основно да изнася продукцията си, трябва да осигури първо българския пазар. Но тъй като компанията сигурно има договори с външни контрагенти, тук е подходящо да се използва ситуацията на форсмагжор – да се уведомят контрагентите, че българският пазар има проблем с доставки стомана и трябва да бъде задоволен първо той“, заяви Андреев.

Според него след като се нормализира конфликта Русия-Украйна, би трябвало цената на енергиийните носители също да се нормализира. „Дали ще тръгнат надолу цените на строителните материали и жилищата тогава? Няма. Защото в Бългаиря нямаме действаща пазарна икономика, нито действаща Комисия за защита на конкуренцията. Тази комисия дълги години се прави на ударена, че в България има монополи“, коментира още Андреев.

Той коментира и друго искане на Камарата на строителите – да се приеме законов механизъм, с който договорите за строителство да се индексират с инфлацията. Тези дни стана ясно, че МРРБ съвместно с финансовото министерство работят по този механизъм.

„Знаем, че тази корупционна форма, каквато са инхаус възлаганията, води до два-три пъти завишени цени. Тези строителни фирми не би трябвало да се оплакват, защото вече са взели парите. Ако се въвежда такъв механизъм или пък ако се прилага форсмажор, фирмите трябва да бъдат разделени – такива, които са ползвали благинките от ГЕРБ, и другите, които не са участвали в обществени поръчки, а са работели само частни проекти. За тях може да се отнесе форсмажора и индексацията – те не са закупували предварително материали“, заяви Андреев.

Според него заплахите, че много строителни фирми спират дейност и са заплашени от фалити са неоснователни, защото са натрупали твърде големи буфери от голямата норма на печалбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *