Русия каза на Европа: Все още имате нужда от руски газ, но ние се обръщаме на изток

Президентът Владимир Путин каза в четвъртък (14 април), че Москва ще работи за пренасочване на енергийния си износ на изток, докато Европа се опитва да намали зависимостта си от руската енергия. Той добави, че европейските страни няма да могат незабавно да се откажат от руския газ.

Русия доставя около 40% от природния газ в ЕС, а западните санкции заради това, което Москва нарича „специална военна операция“ в Украйна, засегнаха износа на енергия, като усложниха финансирането и логистиката на съществуващите сделки.

Докато ЕС обсъжда дали да наложи санкции на руския газ и петрол и страните-членки търсят доставки от другаде, Кремъл изгражда все по-тесни връзки с Китай, който е най-големият потребител на енергия в света, както и  с други азиатски страни.

„Така наречените партньори от неприятелски държави признават, че няма да могат да се справят без руски енергийни ресурси, включително без природен газ“, коментира Путин по време на заседание на правителството.

„Засега в Европа няма рационална замяна на руския газ“, добави той.

Путин каза още, че Европа, като говори за спиране на доставките на енергия от Русия, повишава цените и дестабилизира пазара.

Той посочи, че Русия, която произвежда около една десета от световното производство на петрол и около една пета от газа, ще се нуждае от нова инфраструктура, за да увеличи енергийните доставки за Азия.

Руският президент нареди на правителството да представи план до 1 юни, включващ „разширяване на транспортната инфраструктура към страните от Африка, Латинска Америка и Азиатско-тихоокеанския регион“.

Той също така потърси яснота относно възможността за включване на два тръбопровода, които са свързани с Китай „Силата на Сибир“ и „Сахалин – Хабаровск – Владивосток“, който е проект за снабдяване на крайния югоизток на Русия с природен газ от находищата по североизточното крайбрежие на Сахалин и от Якутия.

Включването на тези маршрути в по-широката мрежа може да позволи на Русия на теория да превключи газовите потоци от Европа към Азия и обратно.

Русия започна доставките на газ за Китай по тръбопроводи в края на 2019 г. и през февруари договори 30-годишна сделка чрез нов тръбопровод, който тепърва ще бъде изграден, с планове за уреждане на продажбите в евро.

Намеквайки за западните санкции, Путин каза още, че Русия трябва да замени вноса на оборудване за добив на нефт и газ.

Той каза също, че ролята на националните валути в сделките за износ трябва да се повиши на фона на плановете на Русия да премине към рубли при плащания за доставките на газ, главно за Европа.

Плащането в евро ще продължи?

Путин заяви на австрийския канцлер Карл Нехамер по време на срещата им тази седмица, че доставките на газ за Австрия могат да продължат да се плащат в евро. Това обяви и  Нехамер, цитиран от австрийската агенция АПА в четвъртък.

„Путин подчерта, че доставките на газ са осигурени и, че Русия ще достави договорените количества, а плащанията могат да продължат да се извършват в евро“, посочи Нехамер.

Европейската комисия заяви, че тези с договори, изискващи плащане в евро или долари, трябва да се придържат към това, което Нехамер каза, че Австрия ще направи.

В същото време изглежда, че Москва е отворила врата за продължаване на плащанията в евро.

Русия наблюдава рязък спад в производството на петрол, който е ключов източник на приходи, на фона на трудности с плащанията за търговия и кораби.

Големите световни търговски компании планират да намалят покупките на суров петрол и горива от руските държавни петролни компании още на 15 май, заявиха източници. Целта е да избегнат нарушение на санкциите на ЕС срещу Русия.

Путин каза, че най-острите проблеми в сектора са свързани с нарушаването на логистиката на доставките на енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *