Свалянето на цените на парното в София не било шега за 1 април

За столичани топлинната енергия ще поевтинее с 29%, но за търновци се очертава 60% скок

Когато в началото на миналия месец “Топлофикация София” съобщи, че може да свали цените на парното и топлата вода с почти 30%, мнозина се усъмниха, че новината е първоаприлска шега. Но добрата вест се оказа съвсем истинска и сега столичното предприятие я потвърждава – в заявление, подадено до Комисията за енергийно и водно регулиране, то предлага намаление на тарифата си от 1 юли с 29.11%.

Всъщност от месеци експерти обясняват, че цената вече трябваше да е коригирана надолу, защото е определена миналото лято, а оттогава природният газ е поевтинял значително. По принцип цените на дружествата, доставящи парно и гореща вода, се актуализират веднъж годишно – на 1 юли. Но при резки промени в котировките на природния газ, каквито видяхме миналата зима, е възможно КЕВР да утвърди и по-рано корекции. Това така и не се случи и сега се очертава поевтиняване да има от 1 юли. Междувременно абонатите в София месеци наред на практика надплащат за потребената енергия. Утехата е, че  от лятото сметките им ще паднат чувствително – с почти 30%.

„В предложената по-ниска цена – 97,78 лв. за мегаватчас, която ще влезе в сила от 1.07.2024 г., е отчетено понижението на борсовите цени на природния газ и въглеродните емисии, динамиката на социално-икономическите процеси у нас, както и факта, че през настоящия регулаторен период цената на синьото гориво беше по-ниска от заложената в цената на топлинната енергия, определена от КЕВР”, посочват от предприятието. В момента софиянци плащат по 137,93 лева за MWh.

“Топлофикация Плевен” също се кани да свали цената за своите абонати, и то още по-осезаемо – с цели 42 на сто ( от 96.94 лв. за  MWh на 56,10 лв.), съобщи Дир.бг.

Но за бургазлии новините не са добри – техният снабдител иска да вдигне цената от 95.20 лв. на 118,52 лв. за мегаватчас, което прави 24,50 процента увеличение.

А абонатите във Велико Търново трябва да се подготвят за шоково поскъпване – тамошният доставчик е заявил пред КЕВР повишение с 60.27%  – от 131.82 на 331.83 лв. за мегаватчас.

Някои топлофикации в страната са подали своите заявления, но не искат на този етап разчетите им да се огласяват.

Това са само предложения на предприятията, последната дума за промените в цените за следващия регулаторен период  – от 1 юли т.г. до 30 юни 2025 г., има енергийният регулатор. Предстоят обсъждания – открити и на финала едно закрито, след които КЕВР ще одобри новите тарифи, като отчете последните котировки на газа и тенденциите на енергийните пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *