Радев: Русия провежда пълномащабна операция в цяла Украйна – абсолютно недопустимо (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков осъдиха категорично военната операция на Русия в Украйна, започнала тази нощ

 

Двамата направиха изявление след като държавният глава свика извънредно ръководителите на държавни институции и спецслужбите тази сутрин.

Румен Радев заяви: “Свиках извънредна консултативна среща с правителството, председателя на парламента и службите за разглеждане на възникналата ситуация в Украйна. Както знаете, в ход е пълномащабна, конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо – в 21-и век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десантни с удари върху суверенна държава – категорично недопустимо!

Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на Република България. Но има редица рискове. Като цяло, ситуацията за сигурност и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени.

Оценяваме и в момента правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае цялото общество. Тези анализи ще продължат и днес с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно – на петрол, доставките на храни, на всички стоки от първа необходимост, които жизнено ни касаят. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки.

В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно! България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО, изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход са вече консултации в съюзен формат в рамките на НАТО.

Изключително важно за нас – съдбата на нашите сънародници в Украйна. До момента, в хода на заседанието броят на хората, които са заявили и искат евакуация, вече надхвърля 4 хиляди. Обсъдихме възможните варианти на действие, всички ангажименти на съответните министерства, така че ние ще направим всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани.

Искам да се обърна към всички българи в Украйна, също така и към всички украински граждани, които желаят да потърсят съответно убежище в България: Ние сме отворени, ще направим всичко възможно не само по един безопасен начин те да бъдат транспортирани до България, но и тук да се окаже цялата необходима помощ.

България продължава да участва във всички формати на Европейския съюз и на НАТО, да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продължаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани.”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *