Българите в Украйна бягат от войната, обещахме им евакуация

Тръгваме към София, сподели Иван Деянов

Русия нанася ракетни удари по Украйна, но засега няма данни за щетите и за жертви, каза в интервю за бТВ българинът Иван Деянов, който се намира в град в близост до Днепропетровск.

„Никой не очакваше да се случи днес. Не вярвахме, че Путин ще стреля по украинското население, не се сме си го представяли“, сподели Деянов.

Обявена е мобилизация, но той няма да бъде призован, защото е български гражданин. Много хора около него се готвят да защитават родината си и се въоръжават.

Иван смята да напусне възможно най-бързо със семейството си Украйна и да дойде в България. Понеже въздушното пространство на Украйна вече е затворено за цивилни полети, той ще пътува с кола към Полша и оттам през Румъния към България.

„Улиците на Киев са пусти. Коли с високоговорители призовават хората да се скрият в близките бомбоубежища“, каза в интервю за бТВ българката Таня Станева, която живее в украинската столица.

Много коли напускат Киев. Същото се наблюдава и в други градове. Самата тя също мисли дали да не замине за село. Поканила е и своите приятели, които няма къде да отидат.

Нейни приятели постоянно ѝ съобщават за взривове в различни населени места. Последно нейна близка ѝ е казала, че гори летището в Житомирское.

„Президентът се обърна към нас и каза да не се отдаваме на паника и че армията контролира всичко“, каза Таня.

Всички български граждани в Украйна могат да се обърнат за помощ за тяхната евакуация, обяви пред бТВ външният министър Теодора Генчовска.

Междувременно генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов каза пред БНТ, че евакуация от Одеса е възможна само през граничните пунктове. Въздушното пространство над Украйна е затворено.

Той увери, че ситуацията към настоящия момент в Одеса е спокойна, към 5 ч. сутринта са регистрирани 3 взрива.

“Ракетните удари по наша информация са дошли от Азовско море. Целите на тези удари са били военни обекти, складове и радио-локационни станции. Нямаме информация за пострадали граждани, както и обаждания от български граждани, които да са пострадали. Имаме 5-6 обаждания от българи, които искат да се евакуират. Дали сме указания, граничните пунктове са отворени, най-близкият е на 40 км, към Молдова”, допълни Иванов.

Той допълни, че няма паника. Градът постепенно влиза в нормалния ритъм на живот.

“В нашия район има около 20 български граждани, днес ще ги прозвъним, за да проверим какво е тяхното състояние”, увери генералният консул на България в Одеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *