Русия нападна Украйна!

Путин предупреди останалите страни, че ако се намесят, ще има „последствия, които не сте виждали“

 

Руските войски предприеха широкомащабна атака в Украйна на 24 февурари. Президентът Владимир Путин отхвърли осъдитерлните реакции и санкции от страна на Запада и предиупреди останалия свят, че всеки опит за намеса ще доведе до “последствия, които не сте виждали”.

Преди зазоряване мощни експлозии проехтяха в Киев, Харков и Одеса. Украинците започнаха да напускат някои градове, а руската армия обяви, че е завзела за часове всички въздушни бази и бази за противовзъдушна отбрана.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви военно положение, заявявайки, че Русия атакува военната инфраструктура на страната.

Западните лидери заклеймиха началото на руската инвазия, която може да доведе до много жертви, да свали демократично избраното правителство на Украйна и да заплаши следвоенния баланс на континента.

В телевизионно обръщение Путин обяви началото на “специална военна операция“ в Донбас, като едновременно с това призова украинските военни да сложат оръжие и да се приберат вкъщи.

Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна и нанася бойни удари по градове, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба тази сутрин в Туитър.

По-рано агенция Интерфакс съобщи за ракетни удари по военни обекти в цяла Украйна, както и че руски части са направили десанти в южните пристанищни градове Одеса и Мариупол. Агенцията съобщи още, че персоналът и пътниците от киевското летище Бориспол се евакуират.

„Путин току-що започна пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове са подложени на удари“, написа Кулеба.

„Това е агресивна война. Украйна ще се защитава и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега“, заяви украинският външен министър.

Той призова партньорите на страната незабавно да активират пакет от нови санкции.

Съветникът на вътрешния министър на Украйна Антон Геращенко заяви рано сутринта в четвъртък, че руската „инвазия е започнала с ракетни удари по Киев“. Геращенко добави на страницата си във Фейсбук, че контролни центрове като летища и военни щабове са засегнати от обстрела в Киев и Харков и че по границата има артилерийски огън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *