Прокуратурата иска да се отменят таксите за винетки

Върховната административна прокуратура е атакувала пред съда Тарифата, по която агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) събира такси за винетките, съобщи lex.bg. От държавното обвинение настояват за цялостаната ѝ отмяна. Прокуратурата твърди, че при приемането на тарифата не са спазени всички законови изисквания – при внасянето на проекта не е имало мотиви, както изисква Законът за нормативните актове.

„Проектът е бил съгласуван с отделните министерства Съгласуването и даването на становища не може да се приеме за реализиране на законовата възможност всички заинтересовани лица да се запознаят и изразят мнения по предоставения проект. Предложенията и становищата от министерствата не могат да се приемат като мотиви, тъй като не отговарят на изискванията“, посочила е в протеста си прокуратурата.

Оттам твърдят, че е било задължително да има мотиви или доклад с обосновка защо се налагат промени в Тарифата, както и описание на целите, които се преследват.

Според прокуратуратурата не е изпълнено изискването за обществени консултации с гражданите, което е императивно. Държавното обвинение смята това нарушение за съществено и настоява цялата Тарифа да бъде отменена от съда.

Ако това се случи, отмяната няма да засегне само таксите за винетки. По същата Тарифа АПИ събира и редица други – за транзит, за различни разрешителни и т.н.

Съдът е счел простеста на прокуратурата за основателен. Делото е насрочено за 14 април 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *