САЩ ще отказват визи на корумпирани чиновници

САЩ ще отказват визи на корумпирани държавни служители и членовете на тяхното семейство, съобщи американският посланик у нас Херо Мустафа.

„Подобни сериозни мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към  върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България“, посочи тя.

В публична лекция пред Атлантическия клуб дипломатът добави, че САЩ ще работят с държавните органи и гражданския сектор за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията.

„За изпълнението на тази задача смятаме да предприемем многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки. Една такава мярка се предвижда в раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент. С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави. То ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция“, обясни Мустафа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *