Фандъкова: Никога не съм казвала, че няма да увеличавам данъци

Никога в предизборната кампания не съм казвала, че няма да се променят данъците в София. Това заяви пред бТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

След местния вот Столична община обяви, че ще вдигне налозите за колите и тези за сделките с имоти и автомобили.

„Когато говорим, че искаме по-чист въздух, трябва освен насърчителни, да сме готови да предприемем и рестриктивни мерки. Старите автомобили трябва да плащ т по-високи данъци, отколкото тези, които не замърсяват. Това е едно от предложенията, които ще предложени за обществено обсъждане в рамките на един месец”, обясни Фандъкова

Кметът на София увери, че данък сгради и такса смет няма да бъдат променяни.

Около 18 млн. лв. се очаква да постъпят като допълнителен приход от по-високите данъци за старите автомобили. Част от тези средства ще отидат за подобряване на градския транспорт, а другата – за залесяване и откриване на нови паркове, уточни столичният кмет.

Очакванията на Столична община са следващата година са да бъдат събрани и около 20 млн. лв. от увеличението на налозите за сделките с имоти и автомобили. С тези средства ще бъдат ремонтирани  малките улици, тротоари и паркингите в столичните квартали. Половината от парите ще бъдат предоставени директно на районните кметове, обяви Фандъкова.

„Някои колеги обаче се дърпат. От „Демократична България“ смятат, че не трябва да се увеличават данъци, а трябва да се намаляват тези на по-чистите автомобили. Данъците за най-чистите автомобили обаче са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани. Ние не предлагаме тяхното увеличение“, поясни още Йорданка Фандъкова.

По повод мерките срещу замърсяването на въздуха Фандъкова посочи, че вВ новата наредба за жилищата, която се подготвя, ще бъде заложено изискване, който ползва общинско жилище, да няма право да се отоплява на дърва и жилища. Вече е започнало и изпълнението на двата проекта за безвъзмездна подмяна на около 20 000 отоплителни инсталации на домакинства. Обявени са и районите, в които ще се работи по проекта. От 20 януари започва кандидатстването, а кметът на София призова хората да бъдат активни.

Още няколко кметове в страната обявиха, че от догодина вдигат данъците за автомобилите, такса смет и данъците при сделки с имоти и автомобили – Пловдив, Русе, Хасково, Враца, Габрово, Сливен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *