Алексей Петров: Държавата да намери друга работа на Гешев

Главният прокурор Иван Гешев трябва да се оттегли от поста си поне докато трае разследването на т.нар. атентат срещу него. За това призова бившата барета и някогашен съветник в ДАНС Алексей Петров. Пред БНР той коментира, че израелският експерт, огледал мястото на инцидента, няма нищо общо с него.

Ако аз бях на негово място, щях да се оттегля изобщо. Това оттегляне ми се струва, че би отпушило държавата по изключително много направления, дори стратегически. Г-н Гешев, разбира се, има своите позитивни качества и държавата в тази ситуация е длъжна да му помогне, да му намери друга подходяща работа„, заяви Петров.

На въпрос означава ли това оттегляне на главния прокурор с почести, той отговори:

Щом казвате, приемам тази квалификация.“

Императивно да

На въпрос дали Гешев трябва да се оттегли от поста си, Петров заяви:

Императивно да. Когато в момента се води разследване срещу него, особено след това изявление на неговия заместник. Имаме терористичен акт, който трябва да се разследва от националното следствие, на което ръководител е г-н Сарафов. И при тези указания, императивно господин Гешев трябва да се оттегли до приключване на това разследване„.

Петров бе свързан с взрива, избухнал край колата на Гешев, след като на официалната си фейсбук страница публикува снимка с човек, когото определи като израелски експерт по сигурност. Затова се появиха спекулации дали това не е човекът, огледал мястото на взрива веднага след инцидента. Алексей Петров изясни, че това не е „неговият експерт“.

Така самоличността на митичния спец по взривове, оказал се на местопрестъплението, тъне в мъгла.

В подкепа на тезата си, че взривното устройство било предназначено за убиване, не за сплашване, директорът на националното следствие Борислав Сарафов заяви на 2 май: „Израелският специалист, с когото работим, изрази възхищението си за професионализма на извършителя. Говорим за зъл гений!

В петък вътрешният министър Иван Демерджиев разобличи като лъжа голяма част от данните, изнесени от Сарафов за атентата срещу Гешев. Министърът освен това информира депутатите, че въпросният израелски експерт е пристигнал в България един-два часа преди атентата.

След това Сарафов, който е и зам.-главен прокурор, се разграничи от началника си и в три последни изявления (последното на 9 май) се оправдава как самият той бил подведен от Гешев и действал по негови указания, съобщавайки неверни данни пред обществото.

За мистичния израелски екперт Сарафов каза, че е бил заведен на мястото на взрива от неговия заместник в националната следствена служба Ясен Тодоров. Според Борислав Сарафов това е направено по разпореждане на самия Гешев.

В случая тревожното е, че главният е дал указания за допускане на човек. Проблемът е, че главният прокурор е разпоредил участие на този човек в разследване срещу себе си. Това надминава принципа, за който говорих. Тук ще възникнат въпроси дали това действие не е било практика и по други казуси„, коментира Алексей Петров.

Това не е моят експерт

Той отрече да е свързан по някакъв начин с експерта, изпратен от Гешев на местопрестъплението. Петров обясни, че публикуваната в профила му снимка била със Саймън Ципис, с когото правели заедно магистърска програма на английски език в пловдвиския университет.

Няма лошо и в този случай да бъде ползван такъв експерт, но това не е моят експерт, не е д-р Ципис и нямам никаква връзка„, заяви той.

Алексей Петров, който предни повече от 10 години бе уличен като шеф на организирана престъпна група и задържан при операция „Октопод“, впоследствие бе напълно оправдан. През последните години той рядко има медийни изяви. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не крие респекта си към него. В интервюто пред БНР прави впечатление позитивния тон на Алексей Петров към Сарафов. По негова оценка заместникът на Гешев „разполага със солидна биография“ и с действията си „поставя началото на сериозно разследване за разкриване на истината„.

Той подкрепи изцяло тезата на Сарафов, че прокуратурата е нагазила на политическия терен. По думите му има нужда от доверие, което в момента липсва.

Преди това Петров каза, че не познава нито зам.-шефа на следствието Ясен Тодоров, нито главния прокурор. Той обаче допълни, че си запазва правото да коментира случая.

Според него случилото се е терористичен акт и е без значение кой ще се окаже субектът и коя версия ще се окаже вярната:
„Няма значение каква е мощността на взрива и няма значение кой е субектът на този акт, въпросът е кой е обектът. А обектът е представител на държавна институция. Посегателството върху него е с политически мотиви. Няма значение коя версия е. При тероризма – не се цели и не се измерва поражението му с разрушения, а с психологическо въздействие„.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *