Престолонаследникът Салман пое отговорност за убийството на Хашоги

Престолонаследникът на Саудитска Арабия обяви, че носи отговорност за убийството на журналиста Джамал Хашоги. Припомняме, че той бе открит мъртъв в саудитското посолство в Истанбул. Случаят предизвика международен скандал, а Рияд до последно отричаше да има връзка с убийството. При разследването излязоха брутални подрочности около последните часове на Хашоги, стана ясно, че той е бил убит от саудитски агенти, а тялото му е било разчленено.

Мохамед бин Салман е направил коментара в документален филм на PBS, който ще бъде излъчен следващата седмица. Досега той не е говорил публично за убийството.

„Случи се под моя надзор. Поемам цялата отговорност, защото се случи под моя надзор“, казва сега Салман пред Мартин Смит от PBS. Филмът „Престолонаследникът на Саудитска Арабия“ ще бъде излъчен на 1 октомври по повод една година от смъртта на Хашоги.

След като първоначално отричаха, саудитските власти обвиниха агенти, които са действали самоволно. Прокуратурата обяви, че тогавашният заместник на шефа на разузнаването е наредил Хашоги да бъде върнат в страната, но след това е била издадена заповед да бъде убит, след като са се провалили опитите да бъде върнат в Саудитска Арабия.

Според прокуратурата Сауд ал Катани, бивш топ съветник в кралския двор, е издал заповедта за убийството по „Скайп“. Запитан как е извършено убийството без да знае за това, Мохамед бин Салман отговорил: „Имаме 20 милиона души. Имаме 3 милиона държавни служители“.

Смит е попитал дали убийците е можело да използват частни правителствени самолети. Престолонаследникът отговорил: „Имам служители, министри, които изпълняват неща, и те са отговорни. Те имат властта да направят това“. Журналистът описва разговора от декември, който очевидно се е провел с изключена камера. Материалът ще бъде представен в документалния филм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *