Почина бившият френски президент Жак Ширак

На 86 години почина бившият френски президент Жак Ширак, предаде Франс прес, като се позова на семейството му. Ширак управлява Франция в продължение на 12 години – от 1995 до 2007.

Веднага след като бе съобщено за кончината му законодателите от френското Национално събрание и Сената запазиха минута мълчание, а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е разтърсен и дълбоко опечален. Той подчерта, че Ширак е оставил непреходно наследство на Франция и на ЕС и го нарече „велик държавник“ и „голям приятел“.

Ширак беше една от значимите фигури на френската десница, отбелязват Франс прес и Асошиейтед прес. Дългата му политическа кариера беше белязана от бляскави успехи, но и от болезнени поражения. Преди да бъде избран за президент за два мандата, Ширак на два пъти се кандидатира безуспешно за президентския пост. Той беше два пъти премиер, три пъти кмет на Париж и министър в различни министерства.

Президентските му мандати ще се запомнят с неговото „не“ на втората война в Ирак, започната от САЩ през 2013 г. Когато беше президент, във Франция бе сложен край на задължителната военна служба. Ширак ще бъде запомнен и с това, че призна отговорността на някои представители на френската държава за престъпления, извършени от нацистите, както и предупреждението си: „Нашата къща гори!“, отправено заради унищожаването на околната среда по света.

Жак Ширак обаче беше и първият президент на Петата френска република, осъден от френското правосъдие. През 2011 г. той получи две години условно по дело за фиктивни назначения, извършени по времето, когато е бил кмет на Париж.

През 40-годишната си политическа кариера противници и критици на Ширак го наричаха опортюнист, казваха, че действа импулсивно. Но той се открояваше със стила си и харизмата си, отбелязва Асошиейтед прес.

Ширак открито се наслаждаваше на предимствата на властта – луксозни пътувания в чужбина и живот в дворци, собственост на правителството. Но това не го дистанцираше от хората и по време на обиколките си из страната, той проявяваше сърдечност в общуването, целуваше бебета или разговаряше разпалено с фермерите, важна част от електората.

На международната сцена Ширак защитаваше ООН и мултиплурализма като противотежест на глобалната господстваща роля на САЩ. Защитаваше и селскостопанските субсидии въпреки протестите на ЕС.
Известен беше и с предпочитанието си към уестърните и бирата.

През 2002 г. крайнодесен активист стреля по него по време на парада за националния празник на Франция, но не го улучи. Докато беше президент, през 2005 г. прекара инсулт и остана една седмица в болница. През 2008 г. му беше поставен пейсмейкър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *