Плевнелиев скандализира арменците у нас!

Бившият ни президент поздрави Азербайджан за войната в Нагорни Карабах

Остра декларация срещу поведението на бившия български президент Росен Плевнелиев на международен форум в Азербайджан публикува арменската общност в България.

В Баку, на гости на правителствената фондация “Низами Ганджави”, Плевнелиев е поздравил Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах, похвалил действията на азерската армия и заявил, че балканските страни се радват на тази победа.

“Дори в политиката трябва да има мяра в публичните прояви, морал в начина на поведение и допустима премереност на изказа. Когато един политик прекрачи тези граници, той злепоставя не само и не единствено себе си, а и хвърля грозна сянка върху политическата сила, която го лансира, неговата дейност девалвира и се обезстойностява дори положителното, ако има такова, докато е бил под „светлината на прожекторите“, заявяват от Асоциация “Арменска общност – България”.

“Езикът на омразата по отношение на арменците присъства в риториката на всеки високопоставен чиновник в Азербайджан. Това обаче означава ли, че политици от други страни, които са на азерска хранилка, да поддържат тези арменофобски тенденции?! Впрочем, поведението на г-н Плевнелиев не поражда изненада, защото не за първи (а навярно не и за последен път) той прави подобни издънки. То предизвиква у нас – арменците, които сме граждани на България, отвращение и погнуса”, продължават от арменската организация и настояват президентът Румен Радев и всички политически сили да изразят позициите си по изказването на Плевнелиев.

Как Плевнелиев възхвали Илхам Алиев

Росен Плевнелиев, бивш президент на България, бе гост на Глобалния форум в Баку, чието осмо издание е на тема „Светът след COVID-19”. Събитието се организира от фондация “Низами Ганджави”. Плевнелиев обаче е цитиран не с изказвания за пандемията, а за победите на азербайджанската армия над арменците в Нагорни Карабах.

“Азербайджанската армия действа много оперативно и се справи със задачата си. Ние поздравяваме Азербайджан. Призоваваме Армения да си сътрудничи с Азербайджан. Арменците напълно унищожиха джамии, културното наследство, домове. Днес Азербайджан модернизира тези територии, строи пътища, прави градоустройствени планове. Трудните дни за Карабах са зад гърба ни. Президентът Илхам Алиев направи това, което не е по силите на много световни лидери”, цитиран е Плевнелиев от агенция “Тренд” – официоз на политиката на Азербайджан.

Плевнелиев се изявява и пред т.нар. неправителствена азербайджанска организация за защита на правата на човека “Хаккин”, където критикува безучастното отношение на Европейския съюз спрямо Азербайджан и заявява, че балканските страни, които са страдали от замразени конфликти, посрещнали с радост победата на Баку над Ереван в 44-дневната война. И още:

“Като президент на България между 2012 и 2017 година призовавах ЕС да заяви, че Армения е извършила агресия. Днес Азербайджан сам възстанови справедливостта”, заявява Плевнелиев.
Политиката на хайвера

Германски издания направиха разследване за новата пиар политика на азербайджанския режим, която цели да привлече на тяхна страна водещи европейски политици срещу материални стимули. “Тагесшпигел” нарича това “политика на хайвера”, макар че не става дума за хайвер.

Как работи схемата? Евродепутати, депутати от страни-членки на ЕС и на Съвета на Европа, бивши политически величия се канят на гости в Баку заедно с техните семейства за сметка на азербайджанската държава. Те пътуват в бизнес класа, с престой в луксозни хотели най-често в Истанбул, а при пристигането си получават скъпи бижута и луксозни почивки. Някои обаче получават и пари. Като италианския депутат от ЕНП и член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Лука Волонте, осъден на 4 г. затвор за получаване на 2,4 млн. евро подкуп от Азербайджан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *