МВР засили мерките за сигурност за изборите

В Хасковско е засечен човек, който агитира пред секция, носи списъци с имена, бюлетина-образец и 2000 лв

МВР предприе засилени мерки за сигурност в изборния ден, като изкара няколко хиляди полицаи, които участват в охраната на секциите и следят за реда в цялата страна.

Още рано сутринта бе констатирано и първото нарушение. Според официално съобщение на МВР, в хода на полицейските действия за превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите, служители от ОДМВР – Хасково проверили жител на село Караманци, за когото имало данни, че агитира в полза на определена политическа партия. Той бил засечен пред една от секциите в селото и в него били намерени списъци с имена на хора, бюлетина-образец и около 2000 лева, които са иззети с протокол.

Няма никакви сериозни поводи да мислим, че някои се старае да злоупотреби с машини и правото на гражданите да гласуват по съвест и убеждение. Имаме отделни случаи, в които все още продължават да се купуват гласове в някои региони. Това пък заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, след като гласува на изборите.

„В днешния ден нямаме остри сигнали за проблеми с изборния процес. За момента протича нормално. Надяваме се да продължи така“, посочи Рашков.

По думите му колкото повече граждани гласуват на днешния ден, толкова по- добро бъдеще ще имаме утре. „Гласувах в държавата да има такова управление, което да не позволи повече кражба като тази, която е извършена в последните години във връзка със строителството на магистралите в страната. Нарекъл съм я „кражбата на века“, добави той.

Рашков припомни и за разкритите случаи за опит за купуване на вот в страната през последните дни.

„Едно от новите изобретения на политическите ни партии е да съветват, който е болен от COVID-19, да заяви, че около него има доста контактни лица. Така се осигурява броя избиратели за подвижна урна – начин, по който елиминира в голяма степен контролът как се гласува“, добави той.

МВР припомня: Може да получите удостоверения за гласуване и днес

От МВР напомнят, че през днешния ден хората, които нямат валидни лични документи, могат да получат удостоверения за гласуване. Това може да стане в звената за документи за самоличност от 8.30 до 19.00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

Общо  309 лъча с камиони охраняваше жандармерията при превоза на машините в петък. До момента образуваните досъдебни производства за нарушаване на изборните права на гражданите са над сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *