Плевнелиев призова Радев да отложи избора на нов главен прокурор

Бившият президент Росен Плевнелиев призова наследника си на поста Румен Радев да се възползва от конституционното си право и да отложи избора на нов главен прокурор.  Той аргументира предложението си с липсата на конкуренция за поста, тъй като Иван Гешев е единственият кандидат.

„Аз не познавам кандидатът за главен прокурор. Ако се върнем през 2012 г. – като държавен глава апелирах да има минимум трима кандидати. Изслушванията да се предадат пряко…Нищо против кандидата, но изборът е с доста въпросителни“, коментира Плевнелиев пред БНТ.

Държавният глава има значима роля в процедурата. Главният прокурор се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), но Румен Радев може веднъж да откаже издаването на указ за назначаването му. Президентът е длъжен да подпише при повторен избор на същия кандидат от ВСС.

Плевенелиев коментира и ситуацията в Северна Македония, след като ЕС не стигна до съгласие да започне преговори със Скопие.  Според него френският президент Еманюел Макрон, който спря Скопие по пътя към ЕС, е допуснал груба грешка и ситуацията като цяло е голям провал на ЕС.

Плевнелиев изрази разочарованието си, че македонският министър-председател Зоран Заев подава оставка, тъй като според него той е бил демократичен лидер, който е опитал да откъсне държавата от тежестта на манипулациите от миналото.

„Представете си, ако отново старото дойде на власт – политически лидери, които мразеха България и я прожектираха като окупатор – тогава какво ще си говорим?“, каза Плевнелиев. Той за пореден път коментира и темата за завода на „Фолксваген“. Според него конфликтът в Сирия не е единствената причина Надзорният съвет на компанията да отложи решението за избора на Турция.

Според него България все още има шанс за завода. Ние сме на резервната скамейка, но във всеки момент може да влезем в играта, имаме страхотна оферта, каза Плевнелиев. Той бе категоричен, че страната ни трябва да се стреми към големи инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *