ПИБ отново търси увеличение на капитала си с до 200 млн. лева

Първа инвестиционна банка информира инвеститорите си, че е внесла нов проспект за увеличение на капитала чрез пласиране на акции в Комисията за финансов надзор. 

Банката планира да увеличи капитала си с до 25 млн. акции при емисионна цена от 8 лв. (200 млн. лв.) Минимумът за успех е записването на поне 2,5 млн. акции при цената от 8 лв. (20 млн. лв.)

В съобщението на УС на ПИБ се казва, че емисионната цена е определена след комплексен анализ, отчитащ интересите на всички акционери. Според анализа основен фактор за определената цена е балансовата стойност на акция, пазарните данни и оценки на скорошни сделки по придобиване на други банки в България, както и финансовите показатели, пазарната позиция и големината на ПИБ. Твърди се, че в анализа е отчетено също очакваното развитие на банката и нейният иновативен профил , както и отличното състояние на българската банковата система като цяло и положителната перспектива от предстоящото членство в ERM II.

Капиталът на банката ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени поне 2 500 000 акции с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 8 лева всяка една, в който случай капиталът на банката ще бъде увеличен само със стойността на записаните акции. Не е възможно отклонение над горната граница на заявения за набиране капитал, заявяват от ПИБ.

В края на 2019 г. ПИБ поиска да увеличи капитала си при емисионна цена от 5 лв., когато пазарната цена беше 3 лв. Комисията за финансов надзор през февруари обаче отказа да потвърди проспекта за увеличението на капитала на банката.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов препотвърди, че страната ни е изпълнила почти всички изисквания за членство в еврочакалнята. Последната стъпка е подсилването на капиталовите позиции на една от двете българските банки, при които бе установен капиталов недостиг при най-негативния сценарий на разработения от ЕЦБ стрес-тест. От думите на Горанов стана ясно, че едната банка – Инвестбанк, вече е формирала допълнителни капиталови буфери, а другата – ПИБ, е на 70% и й остава още малко.

От банката отчитат, че през първото тримесечие на 2020 г. капиталовата й позиция се засилва след включването в собствения капитал на печалбата от 2019 г. след разрешение от БНБ. Към 31 март 2020 г. коефциентът на обща капиталова адекватност на ПИБ АД е 19.09%, адекватностга на капитала от първи ред е 19.03%, съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 15.48%, а регулаторният собствен капитал достигна 1,365 млн. лв.

За първо тримесечие на 2020 г. печалбата преди обезценки е 30.9 млн. лв. Съотношението на ликвидно покритие е 273.87% и демонстрира стабилна ликвидна позиция. Ръстът в кредитния портфейл на банката през първо тримесечие на 2020 г. в сегмент малки и средни предприятия е 13,8 млн. лв. или 7,2% на годишна база, а в сегмент банкиране на дребно е 47,3 млн. лв., или 10,4% на годишна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *