Парламентът забрани на Асен Василев да харчи пари от бюджета

Малко след полунощ Народното събрание гласува решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на България.

Така на практика депутатите забраниха на финансовия министър Асен Василев да харчи пари от бюджета, освен за пенсии, заплати, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг до назначаване на служебно правителство. Вносители на предложението бяха председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ/СДС.

Решението беше гласувано със 131 гласа “за”, а депутатите от ПП-ДБ напуснаха пленарната зала.

Гласуваното решение от парламента задължава министърът на финансите незабавно да преустанови разходите по консолидираната финансова програма с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг до назначаването на служебно правителство, предаде БТА.

Освен това с решението се задължава в срок до 9 април 2024 г. министърът на финансите да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г., включително, да задели неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г.

Теменужка Петкова от ГЕРБ/СДС заяви, че решението се предлага с цел да се минимализира риска от нецелесъобразни разходи на публичните средства.

Никола Минчев от ПП-ДБ заяви, че този проект на решение по процедурни, организационни и технически въпроси не се разпределя на ресорни комисии. Това е решение, което задължително трябва да мине през постоянна комисия, заяви Минчев.

Йордан Цонев от ДПС каза, че днес Народното събрание се е потрудило много и затова предложи днес работата му да започне от 10 часа, за да могат “колегите да си починат”. Предложението на Цонев бе гласувано с 87 гласа “за”, 36 – “против” и двама “въздържали се”.

След гласуването на решението, малко след 00:30 часа, заседанието на парламента бе прекратено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *