Главният секретар на МВР подаде оставка след натиск

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание, съобщиха от вътрешното ведомство.

Премиерът в оставка Николай Денков обаче смята, че това е станало под натиск. Живко Коцев отдавна е подложен на натиск да напусне заради невъзможност да работи с вътрешния министър Калин Стоянов, каза акад. Денков в отговор на въпрос по “Фейсбук”.

Той коментира, че главният секретар отдавна му споделил, че не може да работи с вътрешния министър. Николай Денков не конкретизира какъв натиск е оказван на Живко Коцев. Той си подаде оставката ден след като ДАНС и новата антикорупционна комисия нахлуха в агенция “Митници” и задържаха 7 души, включително и наскоро назначеният нов директор Петя Банкова.

Живко Коцев пое поста главен секретар на МВР на 8 септември 2023 г. Това стана след като президентът Румен Радев подписа указ за освобождването на главния комисар Петър Тодоров.

По процедура предстои Министерски съвет да одобри оставката на главния секретар и след това президентът да издаде указ за освобождаването му от поста.

Живко Коцев е полицай от кариерата преминал през всичките стъпала. Той започва работа в МВР през 1991 г. като полицай в СДВР. Работил е като инспектор в сектор “Престъпления против личността и грабежи”, след което става началник на сектор “Грабежи”. Живко Коцев е бил началник на Четвърто Районно управление в София, директор на Областната дирекция на МВР във Велико Търново и заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи.

През март 2022 г., по време на служебното правителство на Гълъб Донев, е назначен за директор на Областната дирекция на МВР София.

На 11 юли 2023 г. със заповед на вътрешния министър Калин Стоянов старши комисар Живко Коцев беше временно преназначен за заместник-главен секретар на МВР. Приоритет в работата му беше противодействието на нелегалната миграция и борбата с пътно-транспортния травматизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *