Наглост! Защо украинският митрополит Епифаний дойде за опелото на Неофит, след като не е поканен?

Руската църква е част от тялото Христово. На погребението на патриарх Неофит ще има представител на Московската патриаршия – Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор. Има една деликатна тънкост, че има възможност да присъства човек, който по неговия статут, не сме се произнесли. Това е човекът, който представлява православната църква в Украйна – митрополит Епифаний, който не е поканен от нас, но ще присъства. Това може да смути определени хора, ако вземе участие в опелото. Това заяви варненският и великопреславски митрополит Йоан, избран за наместникпредседател на Светия синод в „Панорама“ по БНТ.

Митрополит Епифаний Киевски е предстоятел на Православната църква на Украйна. През 2019 г. Вселенският патриарх Вартоломей подписа томос за предоставяне на автокефалия на ПЦУ, въпреки че в продължение на стотици години украинската църква е подчинена на Московската патриаршия. За да бъде призната за независима обаче, украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви. Българската православна църква обаче все още не го е направила.

Присъствието на представляващия украинската православната църква митрополит Епифаний на опелото и погребението на патриарх Неофит предизвика спорове дали е редно да бъде допускан. Той пристигна заедно с Вселенския патриарх Вартоломей.

Митрополит Йоан обясни, че всеки е добре дошъл, но когато става въпрос за канонически статут и дадената църквата не се е произнесла по този въпрос, трябва да се внимава. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пък заяви, че няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото. Каза още, че Епифаний няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква.

Днес е вторият ден на национален траур в памет на патриарх Неофит. По решение на Светия синод в 9:30 ч. днес в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ започна светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията е предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сега наместник-председател на Светия синод.

След това ще започне опелото на блаженопочиналия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. След опелото от патриаршеската катедрала ще тръгне литийно шествие, което ще достигне до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където патриарх Неофит ще бъде погребан.

Националната служба за охрана (НСО) разположи металдетектори пред патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София за заупокойната света литургия и опелото на патриарх Неофит.

Гражданите, които желаят да присъстват на литургията и опелото в катедралния храм, преминават проверка за сигурност през пунктове, разположени при северния и при южния вход на храма. Присъстващите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Патриарх Неофит издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22.22 часа на 13 март, след като прекара в лечебното заведение над четири месеца заради белодробно заболяване. Той бе на 78 години. Смъртта му потопи в скръб църковни служители, политици и общественици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *