Митрофанова изригна на опелото на Неофит заради непоканения украински митрополит: Това е напрежение, огромна провокация

В 9.30 започна заупокойната литургия, водена от митрополит Йоан. Катедралният храм “Свети Александър Невски” отново е пълен с хора, които искат да се сбогуват с патриарх Неофит. Сред тях е руският посланик Елеонора Митрофанова, видя Дневник.

Тя каза, че присъствието на украинския патриарх е провокация.

Руският посланик определи като огромна провокация присъствието на украинския духовен лидер Епифаний.

“Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Това е провокация, защото тази църква не е призната от Българската. Това е абсолютна провокация от страна на Фенер /наименованието на Вселенската патриаршия – бел.ред./”, подчерта Митрофанова.

Вчера оглавяващият временно църквата митрополит Йоан съобщи, че след като руската църква е била уведомена за смъртта на Неофит на погребението ще присъства представител на Московската патриаршия – корсонският митрополит Нестор.В тазгодишното послание за Богоявление патриарх Неофит зае позиция срещу действията на Русия в Украйна.

Руската църква е част от тялото Христово. На погребението на патриарх Неофит ще има представител на Московската патриаршия – Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор. Има една деликатна тънкост, че има възможност да присъства човек, който по неговия статут, не сме се произнесли. Това е човекът, който представлява православната църква в Украйна – митрополит Епифаний, който не е поканен от нас, но ще присъства. Това може да смути определени хора, ако вземе участие в опелото. Това заяви варненският и великопреславски митрополит Йоан, избран за наместникпредседател на Светия синод в “Панорама” по БНТ.

Митрополит Епифаний Киевски е предстоятел на Православната църква на Украйна. През 2019 г. Вселенският патриарх Вартоломей подписа томос за предоставяне на автокефалия на ПЦУ, въпреки че в продължение на стотици години украинската църква е подчинена на Московската патриаршия. За да бъде призната за независима обаче, украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви. Българската православна църква обаче все още не го е направила.

Присъствието на представляващия украинската православната църква митрополит Епифаний на опелото и погребението на патриарх Неофит предизвика спорове дали е редно да бъде допускан. Той пристигна заедно с Вселенския патриарх Вартоломей.

Митрополит Йоан обясни, че всеки е добре дошъл, но когато става въпрос за канонически статут и дадената църквата не се е произнесла по този въпрос, трябва да се внимава. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пък заяви, че няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото. Каза още, че Епифаний няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква.

Днес е вторият ден на национален траур в памет на патриарх Неофит. По решение на Светия синод в 9:30 ч. днес в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” започна светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията е  предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сега наместник-председател на Светия синод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *