Откриха канцерогенен химикал в кремове срещу акне на престижни марки

Скандална информация за вредно съдържание на лекарства срещу акне е напът да срине имиджа на козметични фирми-гиганти. Причината е, че американската лаборатория „Valisure” е открила високи нива на канцерогенния химикал бензен в някои продукти на смятаните за най-реномирани марки „Клиник” на „Ести Лодер”, „Ъп енд ъп” на „Таргет” и „Клеразил” на „Reckitt Benckiser”.

Лаборантите са подали петиция до американската Агенция за контрол на храните и лекарствата с призив регулаторът да изтегли продуктите, да разследва внимателно състава на козметиката и да преразгледа насоките за индустрията. Твърди се, че бензен е открит и в сапуна против акне на „Walgreens”, крема против акне „Екуейт Бюти” на „Уолмарт” и други марки. Експертите са на мнение, че въпросното вещество може да се образува в „неприемливо високи нива” както в продуктите за лечение на акне с бензоил пероксид, отпускани по лекарско предписание, така и в тези, продавани без рецепта.
От компаниите твърдят, че става дума за нереалистични сценарии, като уверяват, че всички продукти са безопасни, когато се използват и съхраняват според указанията на етикетите им.
Канцерогенният химикал бензен вече беше открит в няколко козметични продукта, включително слънцезащитни продукти, дезинфектанти за ръце и сух шампоан, което доведе до изтеглянето на продукти, произведени от компании, сред които „Проктър енд Гембъл” и „Джонсън енд Джонсън”.

От лабораторията „Valisure” обаче твърдят, че откриването на бензен в продуктите за лечение на акне се различава „значително” от останалите случаи. „Бензенът, който открихме в слънцезащитните продукти и други потребителски продукти, беше примес, който идваше от замърсени съставки, бензенът в продуктите с бензоил пероксид обаче идва от самия бензоил пероксид”, уверява шефът на лабораторията Дейвид Лайт. Тестовете показват, че някои продукти могат да образуват над 800 пъти повече бензен от пределната концентрация.

Източник: Уикенд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *