ГЕРБ и ПП се вкопчиха в люта битка за първото място

Радев и Герджиков отиват на втори тур в президентската надпревара

Най-младата политическа формация на българската политическа сцена – „Продължаваме промяната“, атакува първото място в третите парламентарни избори за тази година, които преминаха при рекордно ниска избирателна активност. Въпреки прогнозите на социолозите, които преди вота даваха второ и дори трето място на коалицията на Кирил Петков и Асен Василев, в неделя тя плътно вървеше зад очаквания лидер – ПП ГЕРБ. Възможно е ПП да задмине ГЕРБ при окончателното преброяване, особено когато се отчетат и гласовете от чужбина. Така два месеца след създаването си ПП е на път да се оформи като водеща политическа сила в страната.

БСП не беше реален конкурент за победата и остана отново трета. Изненадващо силният вот в Турция, който още към 15 часа бе два пъти по-висок от същия час на изборите през юли, дава възможност и на ДПС да атакува третото място.

Партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“, която спечели изборите през юли, сега изпадна на пето място. Последните, които намериха сигурно място в парламента, са хората от градската десница – „Демократична България“.

Все още не е ясно дали антиваксърската партия „Възраждане“ ще успее да прескочи бариерата от 4%. Ясно е обаче, че Мая Манолова и коалицията ИБГНИ остават извън парламента.

Предварителните данни показват, че „партиите от протестите“ пак ще трябва да се съберат заедно, ако искат властта, а ако една от тях „премине“ в другия лагер, то тогава властта може да отиде при ГЕРБ и ДПС.

Потвърждават се предварителните очаквания за президентските избори – вероятен е балотаж между двамата основни претенденти Румен Радев и Анастас Герджиков, макар че Радев е близо до 50% от гласовете засега. Дали ще има втори тур ще зависи не само от финалния резултат на Радев, но и от избирателната активност, тъй като конституцията изисква не само първият да има над 50%, но и активността да е над 50%. „За съжаление, финалната избирателна активност на изборите в неделя вероятно няма да надскочи 40%, т.е. ще отбележим негативен рекорд“, коментираха от ЦИК.

Останалите сериозни претенденти бяха далеч след първите двама – Мустафа Карадайъ от ДПС остана с малко над 10%, а подкрепата за Лозан Панов от ДБ се колебаеше между 4 и 5%

–––––––––––––––––

Прогнозни резултати на социологическите агенции:

ПАРТИИ ГАЛЪП ТРЕНД Алфа рисърч Маркет линкс
ГЕРБ 23.5 23.5 24.8 24.65
ПП   25.8 22.5 24.1 23.56
БСП 14.4 14.2 13.7 13.97
ДПС 10.2 9.6 10.7 10.19
ИТН 8.1 9.5 9.9 9.1
ДБ 7 7.3 7.8 8.59
Възраждане 4.2 4.1

При тези резултати, разпределението на мандатите би било такова::

ГЕРБ – 63
ПП – 60
БСП – 35
ДПС – 26
ИТН – 23
ДБ – 22
Възраждане – 11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *