КЕВР разреши на „Еврохолд“ да купи ЧЕЗ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) даде разрешение на ЧЕЗ-Прага да продаде притежаваните от него 67% от акциите от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България“ на дружеството от групата „Еврохолд България“  „Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни“, съобщиха от енергийния регулатор.

Законът задължава регулатора да одобрява или не сделки, които засягат сигурността на доставките и които са свързани с националната сигурност. Комисията се произнася след влизането в сила на всички други необходими разрешения и одобрения, свързани със сделките.

Комисията се е произнесла въз основа на постъпили становища от Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция „Разузнаване“, Държавната агенция за национална сигурност, Министерството на енергетиката и Комисията по финансов надзор. Решението подлежи на обжалване пред Софийския административен съд в 14-дневен срок. От КЕВР уточниха, че се произнасят не за всички дружества на ЧЕЗ в България, а за това, за което е внесено искане, а именно „ЧЕЗ Разпределение България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *