Борисов пак унижи Ангелов и обяви отваряне на кръчмите

Бойко Борисов отново смята да прескочи и омаловажи предупрежденията на здравните власти и да разпореди сам разхлабване на мерките и отваряне на ресторантите. Само преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че изобщо не обсъжда подобен вариант – за отваряне на заведенията ,защото все още спадът в заболеваемостта е крехък. Ресторантьрите пък, очаквано, заплашиха с бунт и дори поставиха ултиматуми.

Затова днес, в началото на правителственото заседание, Борисов даде да се разбере, че ще се огъне под натиска на бранша, въпреки предупрежденията на здравния министър и на началника на НОЩ проф. Мутафчийски, че трябва да се действа много предпазливо.

По думите на Борисов има вероятност ресторантите да отворят от февруари с 50% от капацитета си и с работно време до 22,30 часа. Премиерът разпореди също да се планира как да се отворят и моловете.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

В обичайния си стил премиерът нареди и на образователния министър да помисли как да се върнат големите ученици в клас след 4 февруари: „Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“.

„Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, каза още Борисов.

В същото време той отбеляза, че само затягането на мерките е помогнало за спиране на заразата и за отхлабването на натиска върху болниците. Затова, дори и да се отворят ресторантите, постоянно щели да се следят данните за заболеваемостта.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.

По-късно министър Ангелов коментира, че „емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник в този момент“. В този момент най-добрият съветник е разумът. Затова не бързаме за никъде. До четвъртък ще продължаваме да обсъждаме и да се срещаме с всички заинтересовани страни. Сигурен съм, че ресторантьорите и хората от бранша ще бъдат наши партньори. Ние не се противопоставяме. За да има хора, които да ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. Сигурен съм, че в момента хората, които говорят са хората, които са здрави или излекувани. Тези, които са поставени под изолация под карантина вкъщи, тези , които са загубили живота си, лекарите, сестрите, санитарите, трябва да защитаваме и техния интерес, допълни проф. Ангелов.

Нека да не бързаме с въпроси или решения, които да касаят мерки. Едва ли има някой в тази зала, на който не му се ходи някъде на разходка или не му се излиза на ресторант със своите близки, аз съм също част от тази група, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *