„Северен поток“ 2 може да бъде спрян

„Газпром“ предупреди, че проектът „Северен поток“ 2 може да бъде отложен или спрян поради възможни затруднения, съобщават световните агенции, позовавайки се на проспекта за пласиране на еврооблигации. Енергийната компания посочи политически натиск сред подобни трудности. ТАСС съобщи с позоваване на проспекта, че „Газпром“ възнамерява да завърши строителството на газопровода „веднага, щом стане разумно възможно“.

„При изпълнението на нашите големи международни проекти като газопровода „Северен поток“ 2 сме се сблъсквали и може да продължим да се сблъскваме с рискове, свързани с промяна в политическата ситуация в различни региони, свързани с такива проекти.

При изключителни обстоятелства, включително поради политически натиск, такива промени могат да доведат до спиране или прекратяване на проекта“, се казва в изявление на „Газпром“. След като европейски кораби отказаха да участват в проекта под заплахата от американски санкции, два руски тръбопроводи „Академик Черски“ и „Фортуна“ бяха изпратени да завършат изграждането на „Северен поток“ 2. И двата кораба получиха разрешителни за работа. Следващата работа трябваше да започне на 15 януари 2021 г., но операторът на „Северен поток“ 2 отложи изграждането на тръбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *