Инж. Любомир Спасов: Вярвам, че с общи усилия ще подготвим стратегия за плавен преход към „зелена“ енергия“ на Югозападния въглищен регион

Европа иска възможно най-бързо да стане климатично неутрален континент, казва изпълнителният директор на „Топлофикация – Перник“

Инж. Спасов, смятате ли, че ще имаме достатъчно време да бъде трансформиран Югозападният въглищен регион, част от който е и Топлофикация Перник?

Време не смятам, че имаме, защото Европа иска възможно най-бързо да стане климатично неутрален континент. По тази причина нашето Правителство работи усилено, разработвайки политики за реализирането на прехода на страната ни от въглища към по-екологични горива. Специално за региона ни се създаде Платформата „Brown to Green“, която ще търси решение за зелената трансформация на предприятията в него. След като получихме покана да станем част от тази Платформа, веднага откликнахме, защото вярвам, че заедно с всички участници в нея, ще изготвим една добра стратегия за бъдещето на Югозападния въглищен регион.

Кое според Вас е най-важното, на което трябва да се обърне внимание при предстоящата трансформация?

Трябва да гарантираме работните места на трудещите се в този отрасъл и да запазим енергийния баланс на България. Преструктурирането на енергийната нисистема и превръщането на икономиката ни в зелена и дигитална трябва да се стане плавно. Не бива да се прекрачват няколко „червени линии“, за да не пострада националната ни сигурност.

Кои са тези „червени линии“?

Пред Европа трябва да настояваме да не затворяме бързо изцяло въглищните си централи, а да ни се даде достатъчно време, за да внедрим други горива. Имаме нужда от държавна и европейска подкрепа, за да се справим с тази трансформация. Доколкото разбирам от срещите, които правим в Платформата, с представители на изпълнителната власт, зелени движения, синдикати и предприемачи, промяната на региона ще се състои от два компонента. Единият е по-известен в обществото – въглищата да бъдат заменени с по-екологични горива. Другият не е толкова известен, но е много важен. Той предвижда на територията на големите топлоцентрали да бъдат изградени модерни индустриални зони от ново поколение. Това ще позволи не само да не уволняваме работници, а напротив, да се създават нови работни места.

Защо според Вас топлоцентралите са удобни за изграждане на индустриални клъстери?

Защото повечето разполагат с много земя, с изградена транспортна инфраструктура, с възможност за достъп до евтина електрическа енергия. Всъщност, много по-лесно е да се изгради предприятие, разположено във вече урбанизирани територии, където има ток, вода и пътища, отколкото в голо поле.

Мислите ли, че кризата с COVID 19 може да пренареди приоритетите на Европа и България и „Зелената сделка“ да бъде отложена във времето?

Имаше експерти, които изказваха подобно мнение, но техните предвиждания не се сбъднаха. Европа вижда възможност в преодоляването на последствията от COVID 19 да построи съвсем нов вид енергетика и икономика. Според някои анализатори кризата, причинена от коронавируса дори може да се превърне във възможност за ускоряване на „зеления“ преход. Ако ЕС иска да постигне целта за климатичен неутралитет до 2050 г., той не трябва да спира сега. Всъщност, вместо да се уплашат от икономическата криза, европейските лидери поеха още по-твърд курс към процеси, които те вече наричат „зелена и дигитална революция“. В кризата те видяха не опасност, а шанс за още по-големи промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *