„Има такъв народ“ не са питали президента за референдума

Хората на Слави Трифонов няма да се коалират с никоя партия на предстоящите избори

Не са водени разговори с държавния глава  Румен Радев и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ относно реферндума за президентска република. Това заяви самият Трифонов по време на пресконференция на партията в студиото на Телевизия 7/8. „Не съм се виждал с президента Радев. Не сме водили никакви разговори по отношение на идеята ни за референдум. Тя е наша отдавнашна идея, която касае нашата представа за мажоритарни избори“, заяви Трифонов.

В началото на пресконференцията ИТН си послужиха с данни на социологическа агенция Ipsos, според които 53% от запитаните одобряват референдума за промяна от парламентарна в президентска република. Най-висока е подкрепата сред хората между 18 и 45 години. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обаче отказа да изясни какви конкретни промени в управлението се целят. „Този въпрос ще дойде на дневен ред, ако референдумът е успешен“, заяви лаконично Йорданов. Хората на Трифонов отказаха и да назоват имената на адвокатите в екипа, който ги съветва относно референдума.

Според агенция Ipsos се очаква ИТН да получи 8,5% от подкрепата на гласувалите на предстоящите предсрочни избори. На тях обаче партията на Сави Трифонов няма да се коалира с никого. „Това с коалицията не ми харесва“, заяви лидерът на ИТН. И дполъни, че партията му ще направи всичко възможно, ако влезе в следващото народно събрание, да състави работещ парламент, в който да влязат хора с „морален капацитет“. „ИТН има за цел да влезе в следващия парламент с достоен резултат, за да има работещо народно събрание“, добави лидерът на ИТН.

Според Трифонов причината в това, че ИТН не успя да влезе в 48-ото НС се крие в „неудовлетворени очаквания към това, което хората ни възложиха“. „Нямахме възможност за правителство, когато спечелихме изборите, защото тогава партиите отказаха публично – БСП, ДБ и „Изправи се.БГ“. Те направиха три пресконференции, с които отказаха. В следващия парламент можехме, но сте свидетели какво се случи“, обясни Трифонов. И допълни, че все още не е решил дали ще се кандидатира за народен представител.

Трифонов не отговори едназначно на въпроса защо ИТН са започнали да получават пълния размер на субсидията си от 8 лв. на глас, а вместо това в типичния си стил изрази недоволство, че медиите не са отразили, че ИТН са върнали над 4 милиона лева на държавния бюджет. Накрая стана ясно, че структурите на партията се разсърдили, че нямат пари. Според зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов не е било нужно да връщат голямата част от субсидията на бюджета, защото няма как да се проследи за какво са използвани тези средства от държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *