„Топлофикация Враца“ работи целенасочено за прилагане на европейски решения за осигуряване на надеждно и екологично отопление

„Централното топлоснабдяване е най-добрият вариант за отопление в градска среда. Отоплението на парно помага за преодоляването на предизвикателствата, свързани с опазването на околната среда и чистия въздух. В сравнение с останалите източници, топлофикациите предоставят най-сигурният, надежден и екологичен начин за отопление.“ Това коментира инж. Радослав Михайлов, директор на топлофикационното предприятие във Враца.

По думите му с избора на централното топлоподаване се гарантира намаляване на използването на горива, оказващи неблагоприятно въздействие върху въздуха. Той обясни, че с предоставяне на отопление от ТЕЦ-а се намаляват фините прахови частици и има непрекъснат контрол на въглеродните емисии. Инж. Михайлов посочи, че по този начин се постига по-висока ефективност и са по-малко щетите за околната среда при изгарянето на горивата.

Изпълнителният директор на „Топлофикация Враца“ заяви, че с избора на отопление на парно, клиентите ползват гореща вода през цялата година на достъпна цена. По думите му благодарение на непрекъснатия контрол и профилактика на съоръженията за пренос на топлинна енергия, клиентите могат да са спокойни, че имат надежден източник на топлина през студените месеци на годината. Той посочи, че потребителите могат индивидуално да регулират температурата в жилището според техните нужди. Инж. Михайлов уточни, че не на последно място, абонатите получават незабавна реакция от страна на екипите на топлофикацията при възникнала авария.

Инж. Радослав Михайлов разказа, че през 2005 г. на площадката на ТЕЦ “Градска” е въведена в експлоатация първата в България инсталация за производство на топлинна енергия чрез високоефективен комбиниран метод. Той обясни, че благодарение на нея се осигурява високо ниво на ефективност в цялостната производствена дейност на предприятиятието. Изпълнителният директор посочи, че през 2013 г. в предприятието се реализира един от значимите зелени проекти за производство на топлинна енергия от биомаса. Той заяви, че целта на инвестицията е да се намали зависимостта от природния газ. „При нас целенасочено прилагаме европейски решения за осигуряване на надеждно и екологично отопление“, подчерта инж. Михайлов.

„На базата на опита, които сме натрупали през годините, възнамеряваме да продължим да развиваме комбинираното производство на енергия.“, посочи инж. Михайлов. Той заяви, че модернизацията на топлопреносните съоръжения, съобразена с покриването на всички екологични стандарти, гарантира на клиентите, че те ще получават качествена услуга на достъпна цена. По думите му с оглед по-строгите мерки за опазване на околната среда и намаляване на въглеродните емисии като отговорно дружество продължават и през 2023 г. с използването на биогорива за производството на енергия. Инж. Михайлов уточни, че биомасата като възобновяем източник електро и топлоенергия за централно отопление заема все по-важна част в енергийния микс на редица европейски страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *