Рашков към Гешев и Борисов: И фалшива банкнота в чекмедже е престъпление

Разследването срещу 9-мата обвинени за източените милиони от магистрала „Хемус“ е приключено, но се държи на трупчета, твърди още той

 

Нямам никаква представа защо главният прокурор Иван Гешев и бившият премиер Бойко Борисов се радват, че една от банкнотите в чекмеджето била фалшива, след като това също е престъпление по смисъла на българския Наказателен кодекс. Това обяви в интервю по Нова тв бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

„Не виждам нищо радостно в това, ако някой притежава фалшифицирана банкнота. Това означава, че може да пусне в обръщение фалшива банкнота … Аз видях на тв екрана добре сруктурирани пачки банкноти“, обяви Рашков по Нова телевизия Той припомни, че наскоро антикорупционният фонд са обявили, че една чужда банка е дала да се разбере, че има и истински банкноти. Друга чужда институция пък посочила, че има и неистински.

“И в единия и в другия случай стои въпросът какво правят тези пачки в чекмеджето в спалнята”, коментира още Рашков.

Наскоро Борисов случайно се издаде в интервю за Би Ти Ви, че знае повече от публично известното за разследването за пачките и кюлчеата в чекмеджето. Той дори се позова на главния прокурор Иван Гешев, който обаче не беше съобщавал подобна информация. „А той (Гешев) каза и още нещо – че от френската банка от съдия-следовател дошло, че едната банкнота не е истинска. Да съм се притеснявал, че държа фалшиви евро в чекмеджето ли?“, каза Борисов на въпрос дали се притеснява за разследването.

Всъщност главният прокурор каза нещо съвсем различно пред „Капитал“. „Ако говорим за тези снимки, които могат да представляват банкноти, са запитани конкретните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на една европейска банка казва, че такава банкнота не съществува“, заяви Гешев през октомври м.г. На въпрос по-късно откъде Борисов знае, че запитаната банка е френска, Гешев отговори: „По този въпрос трябва да питате Борисов, аз не съм г-н Борисов тука срещу вас“.

И до момента не е известно да има разследване срещу Борисов нито за фалшива банкнота, нито за истинска, както и за това откъде знае вътрешна за прокуратурата информация, че точно френска банка е обявила за неистинското евро.

Рашков коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ, където се дава пример с незаконния арест на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, който стана по негово време. „Тълкувам американския доклад, в който Борисов е посочен като жертва на незаконен арест, като противоречие от страна на службата, която отговаря за незаконните активи и ги санкционира, а именно Закона “Магнитски“. Противоречието е в това, че специалистите от тази комисия са приели, че лице, което е в списъка „Магнитски“, а именно Владислав Горанов, както и неговият ръководител Бойко Борисов са незаконосъобразно арестувани“, обяви Рашков в студиото на „На фокус“ по Нова тв.

В същото време направи впечатление, че Рашков се дистанцира от ареста на Борисов, като обяви, че в България не задържа министърът, а го правят службите.

Бившият вътрешен министър заяви и че едното разследване по делото за източените милиони от строителството на АМ „Хемус“, по което има 9 обвиняеми, вече е приключило. Прокуратурата обаче го държала на трупчета и не си изпълнявала задълженията да го приключи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *