Зеленски спаси Кирил Петков, но безплатен обяд в политиката няма

Не само продаваме оръжие на Украйна, а дори го даряваме, по втория начин, така ще бъде и с „ремонта“ на военна техника. Просто ще я подменим с наша

Някой мисли ли си, че президентът на Украйна ще прати извинителна бележка на българския парламент, защото се е смилил над Кирил Петков? Това е много наивно. Петков е помолил Зеленски да го спаси от БСП и Зеленски веднага се е съгласил без да иска нищо в замяна. В политиката няма безплатен обяд. Украйна днес помогна на българското правителство и ние ще трябва да върнем жеста.

Обърнете внимание на следното:

Първо, Украйна няма интерес да помага на про-руско правителство. Разбирам, че е модерно да наричаме всеки, който не е съгласен с нас путлерист, но това е просто истерия. Зеленски не се оставя на Путин да го манипулира, а ще се остави на нас ли?

Второ, украинците показаха, че са майстори на реалполитиката и хронологията на събитията го показва. Кулеба постави въпроса с военната помощ на дневен ред. Петков се срещна със Зеленски, за да обсъдят решение. След срещата Зеленски помогна на българското правителство да остане на власт. Украйна си изигра картите си перфектно – принуди ни да се размърдаме, помогна ни и сега ние сме на ход.

Трето, факт е, че продаваме оръжие на Украйна. Продаваме наистина много оръжие. Капитал и други медии също твърдят, че бракуваме оръжие, което даряваме на Украйна. Не продаваме, а даряваме. Ремонта на военна техника е нещо, което предоставя много възможности. Например, носят ти нещо повредено, а ти не го поправяш и пращаш нещо ново. Вариантите за помощ по втория начин са много.

Защо по втория начин? Защото хората, които искат България да изпрати военна помощ на Украйна, са малко. Да, малко сме. Моята позиция продължава да е, че тряба да пратим официално военна помощ. Това е позицията, която защитавам публично и в лични разговори. Фактите обаче са, че сме малко. Разбира се, това не прави позицията по-малко правилна. Оначава обаче, че ако искаме България да изпрати официално военна помощ на Украйна, имаме много работа.

Да, вчерашното решение далеч не беше перфектно. Въпреки това, парламентът най-сетне гласува за военно-техническа помощ. Думата ‘военна’ най-сетне влезе в речника на българските институции. Доскоро не беше така. Войната обаче продължава – буквално и в преносен смисъл.

*Емил СОКОЛОВ е политически анализатор, коментарът му е от фейсбу

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *