Предател от „Азовстал“ показал на руснаците тайните тунели

Руските войски са намерили предател от редовете на бившите служители на „Азовстал“, който им е показал тайните тунели под територията на комбината и сега те ги щурмуват. Това съобщи съветникът на вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко, цитиран от агенция УНИАН.

„Руските копелета намериха предател от служителите на „Азовстал“, някакъв електротехник, който им е показал подземните тунели на територията на завода. И вчера руснаците започнаха да щурмуват тези тунели“, заяви Герашченко.

Той отбеляза, че специално по този повод от Москва в Мариупол е пристигнал руският пропагандист Владимир Соловьов.

„Защото са му обещали, че още вчера територията на „Азовстал“ ще бъде щурмувана и той ще може да заснеме „победата“. Но това не се случи, момчетата ни продължават да защитават територията на „Азовстал“, подчерта Герашченко.

Съветникът на министъра добави, че подвигът и мъжеството на украинските защитници ще влязат в учебниците, а предателят без съмнение ще получи „куршум или тухла в главата“.

Междувременно командирът на националистическия полк „Азов“ подполковник Денис Прокопенко обяви във видеообръщение, че ситуацията в „Азовстал“ е крайно тежка, но защитниците продължават отбраната и водят кръвопролитни боеве.

„Гордея се с моите войници, които полагат нечовешки усилия да удържат натиска на врага“, подчерта командирът на „Азов“.

А генералният директор на „Азовстал“ Енвер Цкитишвили заяви в интервю пред Би Би Си, че петте бомбоубежища на територията на комбината могат да устоят на единична атака с ядрено оръжие.

Той разказва, че ръководството започнало да обмисля въпроса с бомбоубежищата още през 2014 г, когато Мариупол бе подложен на обстрел с тежка артилерия. Те открили общо 36 такива укрития от времето на СССР, които можели да съберат общо 12 006 души, докато в завода работели общо 10 847 души.

„Започнахме да ги възстановяваме и разбрахме, че можем да докараме и спасим и хора от града. Отворихме архивите и открихме 5 много мощни бомбоубежища, които по нормите на съветското законодателство могат да устоят на един пряк удар с ядрено оръжие“, разсказва генералният директор.

Цкитишвили обяснява, че минималната дълбочина между тунелите и повърхността на земята е 8 метра. Но това е само дълбочината на коммуникационните тунели, които свързват отделните бункери, а самите бомбоубежища са на по-голяма дълбочина. В тях са струпани огромни запаси от питейна вона и продоволствия, което позволява на защитниците им да издържат дълга обсада. Така намиращите се в бункерите са успели да удържат на преките бомбардировки на руските войски.

Според него в момента в бункерите се намират около 300 цивилни, сред които и 30-40 деца. Имало и много ранени, които се нуждаят от квалифицирана медицинска помощ.

Няколкостотин цивилни се намират на територията на „Азовстал“, съобщи и вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук. Тя уточни, че от комбината досега са евакуирани 156 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *