Демерджиев: Ако бях на мястото на Рашков, не бих арестувал Борисов

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е категоричен, че не би арестувал лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както се случи при предшественика му Бойко Рашков.

„Не очаквайте от мен да извършвам незаконни арести, нямам идея фикс да арестувам никого. МВР ще изпълнява стриктно функциите си и няма да провежда други акции“, заяви Демерджиев пред Нова тв. Той обясни, че полицията следи всички, за които има данни, че извършват незаконосъобразни действия или участват в престъпни схеми, но няма да пристъпи към действия, ако няма доказателства.

Според министъра МВР и прокуратура не трябва да воюват, защото това се отразява на гражданите. „Нямам личен конфликт с Гешев, имам принципно несъгласие с това, че той е подходящ да ръководи прокуратурата“, коментира още Демерджиев. По негови думи взаимодействието между МВР и прокуратурата ще зависи от начина, по който прокурорите изпълняват функциите си. „Ще работим с всеки прокурор, който иска и може да изпълнява функциите си законосъобразно, но ще алармиране, ако прокуратурата ни пречи или блокира производства, по които сме събрали много доказателства и очакваме да има привлечени към отговорност лица. Ще следим внимателно какво се случва с нашите производства“, предупреди той.

Липса на политическа воля – така Демерджиев определи това, че не са се случили промените в КПКОНПИ. Не се получи спойка и единомислие между формациите в коалицията. Очевидно тези намерения, които се прокламират пред хората, не са били реалните на всички. Бил е блокиран този процес от някои от участниците, смята той.

Демерджиев предупреди също, че МВР ще впрегне всички средства, включително специални разузнавателни средства като подслушване и следене, срещу тези, които купуват вот на предстоящите парламентарни избори. „Полицията вече натрупа значителен опит, има ясно разписани стъпки за провеждане на изборите. Амбицията на новото ръководство е да установим лицата, които са организатори на този процес и да ги изправим с годни доказателства пред закона, за да понесат отговорност. Това ще бъде истинската превенция“, обясни вътрешният министър.

Демерджиев е разпоредил и проверка по криминалните контингенти по места. „Занемарена е работата с агентурна мрежа по места, която знае и наблюдава местния контингент, така и от ръководствата на местните структури на МВР. Срастването на държавата с всички тези структури в сивото и черното – прави се проверка и задачата ни е да освободим МВР от възможно най-много такива хора. Там, където е установено нарушение от полицейски служител, ще бъда безкомпромисен“, закани се министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *